Nato ponudio partnerskim zemljama učešće na vježbama

Na sastanku je, kako se navodi, istaknut značaj dalje izgradnje interoperabilnosti na osnovu stečenih iskustava iz operacije u Avganistanu i ostalim operacijama
0 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2015. 16:11h

NATO je partnerima, kao posebno posebnu mogućnost za razvoj interoperabilnosti (zajednički rad heterogenih sistema), ponudio učešće na vježbama, kako u procesu planiranja tako i u njenom izvršenju, saopšteno je na zasjedanju Vojnog komiteta u sjedištu Alijanse u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, prisustvovao je sastancima u formatu Platforme interoperabilnosti (IP) i misije “Odlučna podrška" u Avganistanu, koji su održani okviru redovnog polugodišnjeg zasjedanja NATO Vojnog komiteta.

Iz Ministarstva su podsjetili da je IP format uspostavljen nakon Samita u Velsu, sa prvenstvenim ciljem da posluži kao najšira osnova za izgradnju i jačanje interopreabilnosti između NATO i partnera kroz raspoložive ili prilagođene programe za svaku naciju.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknut značaj dalje izgradnje interoperabilnosti na osnovu stečenih iskustava iz operacije u Avganistanu i ostalim operacijama.

“Kao posebno posebnu mogućnost za razvoj interoperabilnosti NATO je partnerima ponudio učešće na vježbama, kako u procesu planiranja tako i u njenom izvršenju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici partnerskih zemalja pozdravili napore i ponudu NATO koju pruža kroz IP i najavili svoje angažovanje i aktivno učešće.

Na sastanku posvećenom NATO vođenoj misiji “Odlučna podrška” učesnici su opoznati sa stanjem na terenu i izazovima sa kojima se suočava komanda misije, a posebno je pozdravljen napredak koji su ostavrile avganistanske odbrambene snage (ANDSF), koje su u potpunosti preuzele odgovornost za bezbjednost zemlje.

“Članice i kontributori izrazili su spremnost i posvećenost realizaciji svih postavljenih ciljeva misije, naglašavajući važnost dalje podrške u izgradnji ukupnih sposobnosti ANDSF”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: