Sutorina više nije problem, Vujanović poslao ambasadora u BiH

"Vujanović je takođe istakao zajedničku potrebu dvije države u korišćenju prirodnih i ekonomskih resursa za dobro Crne Gore i Bosne i Hercegovine i njenih građana", navodi se u saopštenju
62 pregleda 8 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: FoNet
Filip Vujanović, Foto: FoNet
Ažurirano: 14.05.2015. 10:37h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao je ukaz o postavljanju Milana Lakića za ambasadora u Bosni i Hercegovini (BiH).

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije u srijedu prihvatio rezoluciju o Sutorini, kojom je bilo previđeno da to područje bude dio bosanskohercegovačke teritorije. Od 26 poslanika, 17 je glasalo protiv, sedam je bilo za, dok su dvojica bila uzdržana.

Iz kabineta Vujanovića je saopšteno da je tokom razgovora sa Lakićem naglasio potrebu daljeg unapređenja odnosa dvije države na osnovama razvoja dobrosusjedske saradnje i snaženja stabilnosti regiona.

"Vujanović je takođe istakao zajedničku potrebu dvije države u korišćenju prirodnih i ekonomskih resursa za dobro Crne Gore i Bosne i Hercegovine i njenih građana", navodi se u saopštenju.

Lakić je detaljno upoznao Vujanovića sa svojim priprema i planovima svog diplomatskog angažmana na daljem unapređenju odnosa između Crne Gore i BiH.

Poslanik iz SDP Denis Bećirović inicirao je krajem prošle godine rezoluciju o vraćanju Sutorine BiH, tražeći od Parlamenta da ocijeni štetnim i neprihvatljivim predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Zvaničnici Crne Gore su saopštili ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, već nekoliko mjeseci odgađao je imenovanje ambasadora u Sarajevu.

Bonus video: