Marić: Đukanović podjelu vlasti vidi kao ugrožavanje svoje pozicije

„Đukanovićeva retorika ne može potrijeti činjenicu da u Crnoj Gori imamo jedan oblik trajuće političke krize kojoj je on sam veliki uzrok“, rekao je Marić
2 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Savo Prelević
Boris Marić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2015. 11:44h

Premijer Milo Đukanović je izjavom da se posljednje dvije godine pokušava uspostaviti dominacija parlamenta priznao da nije spreman dijeliti političku moć i da podjelu vlasti, vidi kao ugrožavanje svoje pozicije, ocijenio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje.

Marić je ocijenio da je, priznajući nefunkcionalnost vladajuće koalicije, što znači da je Vlada u ne malom broju slučajeva u parlamentu suštinski bila manjinska, Đukanović priznao nekoliko važnih političkih činjenica koje opterećuju crnogorsko društvo.

„Od tih činjenica, najvažnija je da on nije spreman suštinski dijeliti političku moć i da svaku, Ustavom pretpostavljenu podjelu vlasti, vidi kao ugrožavanje svoje pozicije“, rekao je Marić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, tu treba tražiti i odgovor u vezi sa njegovim doživljajem, bez praktičnog i teorijskog utemeljenja, tzv. parlamentarne diktature.

„Đukanovićeva retorika ne može potrijeti činjenicu da u Crnoj Gori imamo jedan oblik trajuće političke krize kojoj je on sam veliki uzrok“, rekao je Marić.

Kako je naveo, treba podsjetiti, da se politička kriza koja parlamentarnu većinu čini upitnom rješava na Ustavom predviđen način, a to je pokretanje povjerenja Vladi, ostavkom premijera i uvodom u vanredne parlamentarne izbore.

Argument o višem strateškom cilju, u smislu dobijanja pozivnice za NATO, je, kako je ocijenio Marić, sporan, jer politička kriza i po priznanju Đukanovića traje već par godina.

„Trenutno stanje u Socijaldmokratskoj partiji je u značajnoj mjeri indukovano od strane samog Đukanovića i Demokratske partije socijalista koji žele sigurnog i neupitno lojalnog partnera koji neće problematizirati nijednu odluku Vlade“, zaključio je Marić.

Bonus video: