Vujanović: Veliki doprinos Savjeta poboljšanju položaja Roma

Vujanović je goste upoznao sa brojnim aktivnostima Crne Gore na obezbjeđenju i afirmaciji prava romske nacionalne zajednice, posebno naglasivši značaj donošenja Strategije za unaprjeđenje i poboljšanje položaja Roma i godišnjih akcionih planova za njenu realizaciju
65 pregleda 1 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2015. 15:32h

Romski savjet u Crnoj Gori je, direktnom komunikacijom sa nadležnim institucijama, dao veliki doprinos poboljšanju položaja i punoj integraciji Roma u crnogorsko društvo, ocijenio je predsjednik države Filip Vujanović.

On je danas razgovarao sa delegacijom Svjetske organizacije Roma, na čelu sa njenim predsjednikom Jovanom Damjanovićem, kao i sa predstavnicima Romskog savjeta.

Delegacija Svjetske organizacije Roma organizacije boravi u posjeti državama regiona.

Vujanović je goste upoznao sa brojnim aktivnostima Crne Gore na obezbjeđenju i afirmaciji prava romske nacionalne zajednice, posebno naglasivši značaj donošenja Strategije za unaprjeđenje i poboljšanje položaja Roma i godišnjih akcionih planova za njenu realizaciju.

On je konstatovao da je i u Crnoj Gori formiran Romski savjet koji je kroz direktnu komunikaciju sa nadležnim institucijama dao veliki doprinos za poboljšanje položaja i punu integraciju Roma u crnogorsko društvo.

Damjanović je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo i zahvalnost za ono što je Crna Gora uradila i što čini za poboljšanje statusa Roma, i saopštio da je to primjer za ostale države u regionu.

“On je saopštio da Svjetska organizacija Roma planira da otvori kancelariju u Podgorici preko koje bi aktivnije djelovala kroz organizaciju manifestacija, kao što je međunarodni Dan kulture Roma i posebno naglasio mogućnost pune integracije Roma kroz afirmaciju tradicionalnih romskih zanimanja”, kaže se u saopštenju.

Vujanović je pozdravio njihove napore i obećao da će ih, u komunikaciji sa Vladom, podržati u njihovim namjerama.

“Na kraju razgovora Damjanović je Vujanoviću uručio plaketu Svjetske organizacije Roma kao znak zahvalnosti što Crna Gora čini za poboljšanje i unaprjeđenje položaja Roma u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: