Drobnič: Zajedno možemo do boljih rezultata

Drobnič je kazao da je ovo pravi način da se pokaže koliko je EU raznolika i koje je kulturne vrijednosti krase
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2015. 06:57h

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i gradonačelnik Slavoljub Stijepović otvorili su juče zabavni program povodom dana EU.

Djeca su pjevala, plesala, glumila i zabavljala se na platou ispred “EU Info centra” na Bulevaru Crnojevića, dok su pojedine zemlje EU na štandovima predstavile svoje zemlje - hranom, pićem i raznim brošurama.

Drobnič je kazao da je ovo pravi način da se pokaže koliko je EU raznolika i koje je kulturne vrijednosti krase.

“Svima je poznato da je EU prvenstveno mirovni projekat, koji je baziran na zajedničkoj ekonomiji. Zajedničkim snagama možemo postići bolje rezultate”, kazao je Drobnič.

Stijepović je istakao da su protekle nedjelje obilježavali dva velika događaja u istoriji Evrope, dan EU i 70 godina od pobjede nad fažizmom.

“Obavezni smo da njegujemo svaki oblik slobode koju predstavljaju ova dva datuma”, kazao je Stijepović.

Učenici Osnovne škole “Sutjeska” juče su tokom razgovora sa državnim sekretarom za evropske integracije i glavnim pregovaračem Aleksandrom Andrijom Pejovićem, pokazali zavidno znanje o Evropskoj uniji.

Glavni pregovarač i osnovci su tokom jučerašnje posjete razgovarali o Evropskoj uniji i njenim vrijednostima, kao i koristima koje će Crna Gora imati kada postane članica Unije.

Pejović je kazao “Vijestima” da su školu “Sutjeska” izabrali, jer će danas proslaviti 65 godina od Šumanove deklaracije - Dan Evrope i 70 godina od pobjede nad fašizmom.

“Nije slučajno, jer je škola “Sutjeska” dobila ime po jednoj od najvažnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu. To su tekovine na osnovu kojih je Crna Gora i izgrađena... Upravo radimo na usklađivanju sa pravnom tekovinom EU i razmišljali smo da je to neka dobra veza”, kazao je Pejović.

U školi su organizovane i kreativne radionice učenika i predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija o vrijednostima EU, životnoj sredini, poljoprivredi... Posjeta školi je realizovana u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o procesu pristupanja Crne Gore EU, i ima za cilj unapređenje znanja mladih o procesu evropske integracije, kao i podsticanje na aktivno učešće u procesu.

Djeca očekuju da imamo bolje zakone

Istakavši da su djeca pokazala zavidno znanje o EU, Pejović je kazao da je sa njima razgovarao o poljoprivredi, boljoj zaštiti životne sredine i kako da se bolje obrazuju kroz program EU.

“Imali smo raspravu o tome šta za njih znači EU. Najviše je bilo riječi o vladavini prava i očekivanju da živimo u zemlji boljih, unapređenijih zakona... Učenici završnih razreda su imali zaista složena pitanja, dok su mlađi više pitali u ravni svojih očekivanja”, kazao je Pejović.

Galerija

Bonus video: