Nezakonito ocjenjivanje: Kovačeviću jedinica jer ne sluša Žugića

Da ministar nema pravo da ocjenjuje direktore uprava potvrdio je i MUP, kome se Žugić obratio za tumačenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima ali nekoliko nedjelja nakon ocjenjivanja i dva dana nakon što su se “Vijesti” interesovale za to
14 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Radoje Žugić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.04.2015. 17:11h

Ministar finansija Radoje Žugić dao je jedinicu direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću ocjenjujući njegov rad u prošloj godini, ali odluku nije obrazložio, saznaju “Vijesti”.

Takav potez ministra rezultat je netrpeljivosti prema Kovačeviću, koji je jedan od rijetkih starješina organa čiji je rad ministar bodovao iako na to nema zakonsko pravo.

Da ministar nema pravo da ocjenjuje direktore uprava potvrdio je i MUP, kome se Žugić obratio za tumačenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima ali nekoliko nedjelja nakon ocjenjivanja i dva dana nakon što su se “Vijesti” interesovale za to.

MUP je MF-a, kako je saopšteno “Vijestima”, 27. aprila dostavio tumačenje koje su tražili 16. aprila.

U odgovoru na pitanja “Vijesti” iz MUP-a su naveli: “Kada su u pitanju starješine organa uprave u sastavu ministarstva, nije predviđeno ocjenjivanje njihovog rada imajući u vidu da se radi o kategoriji zaposlenih koji nijesu državni službenici odnosno namještenici, u smislu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, odnosno Zakona o državnoj upravi.”

Prethodno je iz Ministarstva finansija “Vijestima” objašnjeno da su “shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima sproveli postupak ocjenjivanja zaposlenih za 2014.”.

“Istovremeno je, u ovom postupku, sproveden i postupak ocjenjivanja visokog rukovodnog kadra. Međutim, kako se, zbog nejasnoća postojećih zakonskih rješenja pojavila dilema ocjenjivanja rada starješina organa u sastavu ovog ministarstva, obratili smo se dopisom MUP-u, kao resornom ministarstvu, na davanje mišljenja po ovom pitanju,” navodi se u odgovoru od 15.aprila.

Kovačević, kadar SDP-a, nije želio da komentariše potez MF-a i Žugića, kadra DPS-a. Pitanja o ocjenjivanju takođe su ignorisali i direktori drugih uprava, izuzev Uprave carina iz koje je objašnjeno da mimo odgovora MF-u nemaju šta da da dodaju.

“Vijestima” je u MF-u nezvanično rečeno da Kovačević nema propusta u radu i da bi u suprotnom već odavno bio smijenjen.

Sukob i jer je Kovačević želio da se utvrde cijene po opštinama

Kovačević se zamjerio ministru i zahtjevom da se u Predlog izmjena zakona o državnom premjeru i katastru uvrsti odredba o “masovnoj procjeni nepokretnosti”, odnosno da katastar utvrdi cijenu kvadrata u svakoj opštini pojedinačno, što je standard EU.

Na taj način bi se precizirale i bile javno dostupne vrijednosti nepokretnosti u Crnoj Gori pa bi se i izbjegli problemi, poput slučaja prodaje Kraljičine plaže, a time smanjila opasnost od korupcije.

Žugić je ranije mimo Kovačevića izabrao direktora podgoričkog katastra, a njihovi nesporazumi su produbljeni nakon što je slučaj parcele za groblje u Danilovgradu završio u VDT-u.

Kovačević je tada suspendovao šefa tamnošnjeg katastra Dragana Džakovića, ali je ministar poništio tu odluku.

Bonus video: