Janjušević: Ako pobijedi Brajović, na jesen mogući novi izbori

Prema njegovim riječima, razlike između dvije vizije u SDP-u kulminirale su pred predstojeći kongres partije
18 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.04.2015. 12:11h

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori mogli bi biti raspisani na jesen ukoliko na predstojećem kongresu Socijaldemokratske partije (SDP) za lidera bude izabran Ivan Brajović, koji se zalaže za tješnju saradnju sa Demokratsom partijom socijalista (DPS), smatraju u Centru za političku edukaciju.

Izvršni direktor Centra Dragiša Janjušević, ocijenio je da od predsjedničkih izbora 2013. godine u SDP-u postoje dvije vizije o načinu funkcionisanja te stranke i odnosu sa koalicionim partnerom, DPS-om.

“Da li je to malo samostalnije djelovanje i distanciranje od DPS-a, što je personifikovao lider Ranko Krivokapić uz podršku određenog broja partijskih funkcionera ili, sa druge strane, gdje su Vujica Lazović, Brajović i ostali funkcioneri koji su gledali SDP kao partiju koja treba da je još tješnje vezana sa DPS-om”, rekao je Janjušević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, razlike između dvije vizije u SDP-u kulminirale su pred predstojeći kongres partije.

“Ukoliko bi pobijedio Brajović, mogući su i novi izbori u Crnoj Gori na jesen jer bi DPS bio spreman da izađe na izbore. Ukoliko bi pobijedio Krivokapić, imaćemo jednu politiku laganog otklona SDP-a od DPS-a i izbori bi sigurno bili odloženi za proljeće naredne godine”, ocijenio je Janjušević.

On je kazao da je to dosad najizoštreniji sukob dvije stranačke koncepcije u SDP-u.

“Koja god opcija da pobijedi, ona druga strana neće moći da prihvati rezutat i suprotnu koncepciju i ostane unutar partije, već će krenuti nekim drugačijim putem, bilo osnivanjem druge partije ili u nekoj građanskoj formi“, rekao je Janjušević.

Prema riječima Janjuševića, poražena struja neće ostati u partiji bez obzira na benefite i funkcije koje proizilaze iz vlasti.

“To može naizgled da pegla situaciju, ali ovog puta ne”, poručio je Janjušević.

Bonus video: