Erdogan uskoro dolazi u Crnu Goru

Erdogan je saopštio da će prilikom posjete Crnoj Gori organizovati bizniz forum na predsjedničkom nivou
69 pregleda 68 komentar(a)
Filip Vujanović, Redžep tajip Erdogan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Filip Vujanović, Redžep tajip Erdogan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 25.04.2015. 17:31h

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, potvrdio je predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, da će u najskorije vrijeme posjetiti Crnu Goru.

"Predsjednik Vujanović je iskazao posebno zadovoljstvo sastankom sa Predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Bio je to otvoren, srdačan i vrlo konstruktivan razgovor i potvrda kontinuiteta veoma sadržajnih i intezivnih odnosa dvije države", navodi se u saopštenju Vujanovićevog kabineta.

Vujanović iskazao poštovanje za pomoć koju Crna Gora dobija od Turske u evropskim i evroatlanskim integracijama.

"Posebno za značajnu pomoć u evroatlanskim integracijama, koja je ove godine veoma značajna, i kroz intezivirani i fokusirani dijalog sa NATO-m treba da dovede do odluke o pozivu za članstvo u NATO", piše u saopštenju.

Erdogan je saopštio da će prilikom posjete Crnoj Gori organizovati bizniz forum na predsjedničkom nivou.

Vujanović i Erdogan su su razgovarali o angažmanu turskih kompanija u energetskom sektoru.

"Shodno dogovoru između Crne Gore, Slovenije i Turske o mogućnosti da se iskoriste, prije svega hidropotencijali Crne Gore, iznad svega na Komarnici i na rijeci Morači, i da kroz trojni angažman Crne Gore, Turske i Slovenije obezbijedimo što skoriju realizaciju ta dva velika hidro-energetska projekta", navodi se.

Takođe su razgovarali i o mogućnosti ogromnih resursa rudnika Maoče u Pljevljima i interesovanju Turske za taj termoenergetski resurs.

Vujanović i Erdogan su saglasni da treba afirmisati jako dobru saradnju u svim oblastima, a opredijelili su se da se posebno afirmiše saradnja u oblasti kulture.

Navodi se da je Vujanović iskazao posebno poštovanje za ono što turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju TIKA čini u Crnoj Gori za brojne projekte koji se realizuju u interesu svih građana Crne Gore u svim opštinama, a i za brojne projekte koji povezuju Crnu Goru i Tursku.

"Crna Gora je imala visoko razumijevanje od predsjednika Turske za njenu politiku afirmacije multinacionalnih i multivjerskih odnosa. U Turskoj se Crna Gora prepoznaje kao država harmonije i kao država u kojoj je multinacionalni i multivjerski sklad njena posebna vrijednost", navodi se.

Bonus video: