Lekić: Vlast kompromituje Crnu Goru i međunarodne zvaničnike

Lekić je istakao da je umjesto lova u mutnom Crnoj Gori potrebna ozbiljna, umjerena, na realnim interesima crnogorske države spoljna politika
78 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.04.2015. 19:14h

Dok sjever države živi dramu preživljavanja i iseljavanja, vlast u Podogorici uz hronične afere korupcionaškog karaktera sada baca sve karte na to da se Crna Gora što jače zatalasa novokomponovanom hladnoratovskom histerijom, kazao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

"Tu namjeru ovih dana potvrđuju tajne depeše državnih predstavnika koji organizaciono vode državu kao mjesnu zajednicu, pa zato uz korupcionaške skandale i telegrami sa sastanaka sa međunarodnim predstavnicima lako izlaze na vidijelo. Time se kompromituju ne samo država već i sagovornici sa međunarodnog nivoa koji će ubuduće tokom kontakatata sa crnogorskim predstavnicima morati da paze sa kime i o čemu razgovaraju", istakao je Lekić na tribini u Bijelom Polju.

On je dodao da je "Depeša" pokušaj vlasti da se Crna Gora gurne u novokompovani hladnoratovsku histeriju i da se dijelimo ko je za Ruse ko za Amerikance.

Lider Demosa je podsjetio na "na veliki geopolitički zemljotres Vikiliksa, u kojem smo saznali da su naše vlasti molile Amerikance da upute naše vojnike u jednu klanicu kakav je Irak".

"I ovom novom primjeru "Depeše", otkriva se težnja vlasti da se "prikače" nekoj svjetskoj politici a da oni zauzvrat zažmure nad realnošću kriminala i korupcije i to je taktika koja stalno prolazi" rekao je Lekić i istakao da u Crnoj Gori, nažalost, spoljna politika postaje "posljednja linija odbrane kriminala i korupcije".

On je kazao i da Crnoj Gori ne trebaju ni antiruske niti antiameričke kampanje, još manje podsticanje podjela građana na toj osnovi.

"Posebna je ironija da vladajuća garnitura na čelu sa Đukanovićem preko svojih propagandnih službi sve do poslušnog Vujanovića, kalkulantski usmjerava antirusku propagandu iako su do nadavno zajedno sa ruskim tajkunima ugovarali i vodili sumnjive poslove oko KAP-a ostavljajući zajedno crnogorskoj državi međunarodne sudske procese a crnogorskim građanima obavezu da namire ostavljene dugove", rekao je Lekić.

On je takođe istakao da je umjesto lova u mutnom Crnoj Gori potrebna ozbiljna, umjerena, na realnim interesima crnogorske države spoljna politika.

"Takvu politiku ne bi zastupali partijski propagandisti, već kompetentne osobe koje imaju samosvijest o tome da crnogorska država i njeni interesi treba da izražavaju interese svih građana a ne otuđene grupe na vlasti koje se opsesivno plaše konstituisanja pravne države", zaključio je Lekić.

Uz Lekića na tribini u galeriji Centra za kulturu su govorili funkcioneri Demosa dr Radovan Asanović i Goran Danilović.

Za demokratsku smjenu vlasti

Lekić je kazao da je Demos stranka koja će njegovati demoktratske vrijednosti i boriti se za demokratsku smjenu vlasti.

"Iznutra će biti homogen, kompaktan, snažan subjekt, snaga centra, reformska parija, koja teži socijalnoj pravdi, koja će djelovati vrlo organizovano, sa jasnim odgovornostima", poručio je lider Demosa na tribini u BIjelom Polju.

Bonus video: