EU: Stanje slobode medija na Zapadnom Balkanu se pogoršalo

Urednica portala BIRN iz Beograda, Gordana Igrić je predočila da je tolerancija prema nezavisnim medijima sve manja, "tabloidizacija" sve veća, a nezavisni novinari se prikazuju kao "neprijatelji i strani plaćenici"
0 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
novinar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.04.2015. 18:14h

Stanje slobode medija na Zapadnom Balkanu se pogoršalo i Evropska komisija bi u sljedećem izvještaju o regionu mogla dati lošije ocjene o tom temeljnom stubu demokratije.

To su danas u Briselu ukazali učesnici rasprave o "Zakinutim medijskim slobodama kao 'Ahilovoj peti' balkanskih demokratija", uz učešće zvaničnika Evropske komisije, Evropskog parlamenta i novinara nezavisnih medija iz Srbije i Makedonije.

Jedna od poruka zvaničnika Evropske komisije i Evropskog parlamenta je da novinari nezavisnih medija moraju mnogo ozbiljnije da se samoorganizuju i time odbrane nezavisno izražavanje, mada je rečeno i to da veoma loše ekonomsko i socijalno stanje to veoma otežava.

Sloboda medija je posebno naglo ugrožena u Makedoniji. Borjan Jovanovski, urednik internet portala Nova TV, kome je prije dva dana u Skoplju zaprijećeno smrću, objasnio je da mediji pod nadzorom vlasti javno žigošu i objavljuju "crne spiskove" novinara koji kritikuju vlast.

Jovanovski je pitao kako je moguće da Evropska komisija već sedam godina ocjenjuje da Makedonija zaslužuje da počne pregovore o prijemu u EU, iako se stanje slobode izražavanja i drugih temeljnih vrijednosti stalno srozava.

Savjetnik u Evropskoj komisiji za civilno društvo i medije u pregovorima o članstvu, Andris Kesteris je u raspravi u Centru za evropsku politiku naglasio da Evropska unija nema mnogo pravila i standarda da bi izdejstvovala poštovanje slobode medija, ali u pretpristupnim pregovorima traži da se zajamči sloboda izražavanja.

Urednica portala BIRN iz Beograda, Gordana Igrić je predočila da je tolerancija prema nezavisnim medijima sve manja, "tabloidizacija" sve veća, a nezavisni novinari se prikazuju kao "neprijatelji i strani plaćenici".

Savjetnik u Evropskoj komisiji, Andris Kesteris je rekao da Vlada Srbije nije pripremila uvjerljiv akcioni plan za pregovaračko Poglavlje 23, o temeljnim pravima i pravosuđu, i zato to poglavlje u pregovorima Srbije i EU nije moglo da se otvori.

To poglavlje neće biti otvoreno dok Vlada Srbije ne podnese valjan akcioni plan, rekao je zvaničnik Komisije EU.

On je predočio da ove godine u izvještajima Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana u evropskim reformama može biti "iznenađenja sa ocjenom slobode izražavanja".

U Srbiji se iz vladinih sredstava, ukazao je Kesteris, plaća 25 odsto oglašavanja u medijima što je više od 40 miliona eura državnog novca koji se troši bez ikakvih pravila.

Zvaničnik Evropske komisije je stavio do znanja da su komercijalni prihodi medija niski, te su ta sredstva moćna poluga vlasti za upliv na sredstva informisanja. Tako se i preko državnih subvencija i sredstava za oglašavanje podstiče samocenzura.

Opšti zaključak je da su novinari slabo plaćeni, mediji jure za zaradom po svaku cijenu što vodi "tabloidizaciji" medija i ljudi koji ih čitaju, slušaju i gledaju, a to znači guranju javnosti na potrošnju najjeftinije zabave i senzacija, a guši se kritičko i objektivno.

Evroposlanica Tanja Fajon, bivša novinarka slovenačke televizije, rekla je da veliki problemi sa slobodom medija postoje i u nekim članicama EU i da Unija nema mnogo zakonskih oruđa da vlade privoli da ne ugrožavaju slobodu izražavanja.

Poslanik Evropskog parlamenta, Eduard Kukan je upozorio da se prijetnje smrću novinarima moraju uzeti najozbiljnije, jer je na Zapadnom Balkanu i u Turskoj do sada bilo više ubistava novinara koja su ostala mahom nerasvetljena.

Kukan je primijetio da su u Srbiji usvojeni dobri zakoni o slobodi medija, ali je to u praksi "veliki izazov", a stanje je loše.

Bonus video: