Đukanović: Crna Gora najrazvijenija ekonomija u regionu

„Sa ovakvim rastom došli smo tek do pet i po hiljada bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika u situaciji kada je evropski prosjek već iznad 25 hiljada“, ukazao je Đukanović
85 pregleda 37 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2015. 13:34h

Crna Gora treba da nastavi sa sveobuhvatnim reformama i stavi akcenat na rješavanja problema obrazovanja i vladavine prava, poručio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović na izbornoj konvenciji Glavnog grada te partije.

Kako je kazao, svako vrijeme nosi izazove koji stavljaju na probu transformacionu sposobnost politike da, kako je naveo, mudro, promišljeno i održivo ponudi odgovore na izazove tog vremena.

“Na reformskom planu potrebno je nastaviti sa sveobuhvatnim reformama i staviti akcenat na rješavanju sistemskih problema obrazovanja i vladavina prava”, ocijenio je Đukanović.

On smatra da je potrebno unaprijediti obrazovanje zarad stvaranja konkurentnog znanja kod mlade generacije koje će, kako je objasnio, pomoći da se na održiv način valorizuju resursi, prevaziđe viševjekovna zaostalost. “I da Crnu Goru stavimo uz rame razvijenih država Evrope“.

Kako je naveo, kada je u pitanju vladavina prava, treba podići ukupnu političku i društvenu kulturu u društvu, do nivoa poštovanja pravila koja sami za sebe propisujemo.

„Nakon što smo donijeli dobar Ustav i dobre zakone, moramo ozbiljno poraditi na njihovoj implementaciji i tako doprinjeti vladavini prava i većoj demokratskoj i ukupnoj kulturi crnogorskog društva“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, najznačajniji zadatak koji stoji pred Crnom Gorom u narednom periodu je nastavak reformi i ubrzavanje ekonomskog rasta.

Kako je objasnio, ta dva politička faktora treba državu da dovedu do unapređenog kvaliteta života što je, dodao je on, logično, prirodno stremljenje svake pametne i zdrave politike.

On je ukazao na to da je potrebno dalje raditi na razvijanju preduzetništva i obzbjeđivanju priliva stranog kapitala.

„Mi smo u posljednjih deset godina povećali bruto društveni proizvod za 220 odsto čime smo od najmanje razvijene ekonomije u regionu postali najrazvijenija“, podsjetio je Đukanović.

On je rekao da to djeluje impresivno dok se ne objasni preciznim, apsolutnim iznosima o kojem je životnom standardu riječ.

„Sa ovakvim rastom došli smo tek do pet i po hiljada bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika u situaciji kada je evropski prosjek već iznad 25 hiljada“, ukazao je Đukanović.

Kako je rekao, iza Crne Gore su vijekovi ozbiljnog ekonomskog i demokratskog zaostajanja zbog čega ne postoji privilegija biranja tempa kojim će se napredovati.

„Moramo napredovati najbržim mogućim tempom koji podrazumijeva sistematsko sprovođenje reformi u društvu, sistematsko unapređivanje poslovnog ambijenta i da budemo inspirativni za inostrani kapital koji nam je potreban zbog iskustva koji dolazi s njim“, poručio je Đukanović.

Kada su u pitanju kriminal i korupcija nadležni državni organi, kako je naveo Đukanović, moraju pojačano da povedu računa o suzbijanju tih pojava, ali, kada to, kako je ocijenio, umjesto njih rade određene političke strukture koje čine sastav izvršnih i zakonodavnih organa, koji treba da donose odluke o razvoju, onda to nije doprinos unapređenju pravne države.

„To je socijalno politička demagogija, opstrukcija razvoja države i neodgovornost prema nacionalnim interesima i te probleme moramo što prije otkloniti“, smatra Đukanovič.

Prema njegovim riječima, svako se mora potruditi da sistematski unaprjeđuje obrazovanje i da više radi, jer je to jedina garancija, kako je naveo Đukanović, da će povoljni ambijent, koji se sistematski unapređuje, iskoristiti na najbolji način, u interesu kvaliteta svakog pojedinca u državi.

On je rekao da svaka ozbiljna politika pretenduje da širi bazu i da DPS želi da širi koalicioni kapacitet, da čuva i gradi nova partnertstva, ali, kako je naveo Đukanović, pritom ne treba zaboraviti da se „najpouzdanije možemo osloniti na sebe“.

„Najpouzdanije dugoročno uporište politike su mladi ljudi i njima treba ostaviti dovoljno mjesta da bismo bili sigurni da ćemo na taj način, kroz svakodnevni i kontinuirani rad, čuvati najbolju i najdirektniju vezu s mladom generacijom kao garantom osvježavanja naše političke ideje i dugoročnog kvaliteta DPS-a”, zaključio je Đukanović.

On je ocijenio da je državna politika Crne Gore, tokom čitave novije političke istorije, pokazivala sposobnost da ponudi najbolje odgovore u datom ambijentu.

Od 2011. do 2015. godine suočili smo se, kako je rekao Đukanović, sa novim izazovima koje je diktiralo bliže i dalje okruženje.

„Živjeli smo u vremenu produžene ekonomske krize u Evrope, u vremenu zamrora i posustalosti integracionih politika i ambicija, u vremenu resesije u neposrednom okruženju i vremenu obnove i, kako nam se učinilo, finalno odbačenih političkih tonova koji su doživjeli politički poraz devedesetih godina“, kazao je on.

Đukanović je ocijenio da je u takvom ambijentu Crna Gora učvrstila bezbjednosnu i političku stabilnost države, povratila fiskalnu i finansijsku stabilnost države i započela krupne razvojne projekte.

Predsjednik Odbora DPS-a Glavnog grada, Vladan Vučelić kazao je da je ponosan na postignute rezultate tog Odbora o čemu, kako je naveo, najbolje govori izgled Podgorice.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Glavnog grada, Đorđe Suhik kazao je da ta partija i DPS imaju dosta sličnosti, ali i različitosti i da, uvažavajući jedni druge, mogu zajedno da rade u interesu građana Podgorice i Crne Gore.

Funkcioner Bošnjačke strane, Nedžad Drešević kazao je da se nada da će ta partija nastaviti saradnju sa DPS-om na svim nivoima.

Funkcioner Liberalne partije, Jovan Rabrenović rekao je da se nada da će, u narednom periodu, zajednički rad te partije i DPS-a dati još bolje rezultate.

Na Konvenciji je prikazan video o rezultatima rada Odbora DPS-a Glavnog grada.

Bonus video: