Šta je Vlada prećutala i kako je prepjevala Junkera

Delegacija EU u Crnoj Gori na sajtu objavila saopštenje Junkerovog kabineta koje se ne podudara sa onim što je Vlada saopštila
15 komentar(a)
Milo Đukanović i Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović i Žan Klod Junker, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.04.2015. 07:00h

Vlada nije saopštila da je predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker na nedavnom sastanku sa premijerom Milom Đukanovićem saopštio da će "vidljivi rezultati, naročito u oblasti pravosuđa, biti ključni za dalji napredak" Crne Gore.

To proističe iz poređenja saopštenja Vladinog biroa sa odnose sa javnošću i saopštenja Junkerove portparolke Nataše Berto koje je juče objavljeno na sajtu Delegacije EU u Crnoj Gori.

Junker je izrazio impresioniranost napretkom Crne Gore u pregovorima o pristupanju. Takođe je naglasio da će vidljivi rezultati, naročito u oblasti pravosuđa, biti ključni za dalji napredak. Predsjednik Junker je podsjetio su pravna sigurnost i djelotvoran pravosudni sistem po pitanju njegove nezavisnosti, efikasnosti i kvaliteta, neophodni ne samo u kontekstu procesa pristupanja, već i da oni predstavljaju preduslove za privlačenje investicija, poboljšanje konkurentnosti i stimulisanje ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta”, navodi se u saopštenju Junkerove portparolke.

Sa druge strane, Vlada je to interpretirala na sljedeći način:

"Predsjednik EK je na prvom sastanku sa premijerom od kako je preuzeo tu dužnost rekao da je EK impersionirana napretkom Crne Gore u procesu evropskih integracija".

"Crna Gora je ostvarila impresivan ekonomski napredak i stabilnost javnih finansija", dodao je predsjednik EK.

Osim toga, Junker nije rekao da je posvećenost Crne Gore unapređenju slobode medija "ohrabrujuća".

"Junker je pozdravio skorije napore da se riješe otvoreni slučajevi nasilja nad novinarima, ali je i apelovao na predsjednika Vlade, g. Đukanovića da se istrage privedu kraju i da se nastavi sa dijalogom sa EK i Savjetom Evrope po ovom pitanju", saopštila je Berto.

U Vladinoj interpretaciji navodi se da je “na sastanku ocijenjeno da je posvećenost Crne Gore unapređenju vladavine prava i slobode medija ohrabrujuća”.

Lider Demosa Miodrag Lekić ranije juče je pozvao Delegaciju EU da objasni da li su izjave iz Vladinog saopštenja autentične zbog neprijatne činjenice da citirana izjava neočekivano pokreće pitanje kredibiliteta institucija EU, pa i ozbiljnosti samog integracionog procesa u kome je uloga EU do sada veoma visoko vrednovana.

On je dodao da je izjava Junkera već ušla u propagandnu mašinu vlasti. Vladin biro je, prilikom sastanka Đukanovića sa francuskim predsjednkom Fransoa Olandom, takođe prećutao poruku o vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala.

Bonus video: