Lekić: Groteskni su bajkoviti atributi iz navodne Junkerove izjave

Lekić je kazao i da je javno objavljena izjava Junkera već ušla u propagandnu mašinu vlasti
36 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2015. 10:50h

Uočavajući, pa i cijeneći napor njemačke ambasadorke u Crnoj Gori da u sinoćnoj emisiji "Načisto" pokuša da ublaži posledice objavljene izjave predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, sada već sa njenom verzijom da se radilo o poruci evropskoj javnosti a ne crnogorskoj, smatram da evropski predstavnici treba da do kraja, a baš u demokratskoj tradiciji svojih zemalja, razjasne sve elemente nastale situacije", kazao je Miodrag Lekić predsjednik Demosa.

"Prvo, imajući u vidu da se sa verzijom izjave predsjednika Komisije EU Žan Kloda Junkera crnogorska javnost upoznala iz saopštenja crnogorske vlade trebalo bi da Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori obavijesti ovdašnju javnost - da li je citirana izjava autentična. Mislim da je Delegacija EU u Podogorici dužna to da uradi, jer se radi o izjavi za koju u crnogorskoj javnosti vlada veliko interesovanje, primarno zbog gotovo nevjerovatnog sadržaja sada već i sa elementima skandala. Objašnjenje je potrebno i zbog neprijatne činjenice da citirana izjava neočekivano pokreće pitanje kredibiliteta insitiucija EU u našoj sredini, pa i ozbiljnosti samog integracionog procesa u kome je uloga EU od strane crnogorskih građana do sada veoma visoko vrednovana", istakao je Lekić.

Lider Demosa podsjeća, da je u verziji saopštenja crnogorske vlade predsjednik Evropske komisije Junker tokom razgovora poručio da je Crna Gora ostvarila "impresivni ekonomski napredak i stabilnost javnih finansija", a da je istom prilikom ocijenjeno da je posvećenost Crne Gore unapređenju vladavine prava prava i slobode medija "ohrabrujuća".

"Saopštene ocjene, koje je citirala crnogorska vlada, su u direktnoj suprotnosti ne samo sa stvarnošću već i stavovima koji su saopšteni u zvaničnim dokumentima nadležnih tijela Evropske unije, počev od Izvještaja o napredovanju do drugih dokumenata i ocjena institucija i predstavnika EU. Zapravo bajkoviti atributi iz navodne izjave o stanju u našoj zemlji i to baš o oblastima ekonomije i javnih finansija, o vladavini prava i slobodama medija imaju zaista groteskne dimenzije pa i u svijetlu sledeće činjenice: Naime, navodna izjava predsjednika Junkera tokom razgovora sa premijerom Đukanovićem koincidira sa viješću da je "istraživačka priča Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) koja je otkrila mrežu tokova novca koja je povezana sa porodicom crnogorskog premijera Mila Đukanovića nagrađena je specijalnom nagradom European press prize", dodao je Lekić.

Po njegovim riječima, imajući u vidu,s jedne strane težinu citirane izjave i s druge strane, više puta potvrđenu sklonost razuđenih propagandnih punktova crnogorske vlasti da manipulišu i izvrću činjenice, a iz iste radionice čak nije bio pošteđen brutalnih napada ni sam šef delegacije EU u Podogrici kao u ostalom i druge ličnosti koje se javno angažuju protiv kriminala i korupcije, pa ima razloga da se posumnja i u njenu autentičnost.

"Zato očekujemo javno obavještenje Delegacije EU i njenog šefa u Podgorici o vjerodostojnosti citirane izjave predsjednika Junkera kako bi ozbiljna crnogorska javnost, za sada najblaže rečeno vrlo zbunjena istom izjavom iz saopštenja crnogorske vlasti, mogli izvesti pouzdane zaključke o nastalom skandalu koji duboko vrijeđa sve one u Crnoj Gori koji se istinski bore za proklamovane evropske vrijednosti, u prvom redu za vrijednosti pravne države, autonomnost i slobodu medija, odogovorno i transparentno vođenje državnih finansija i ekonomije", kazao je Lekić.

On dodaje i da je javno objavljena izjava Junkera već ušla u propagandnu mašinu vlasti.

"Preciznije korupcionaških krugova vlasti i oko nje, a i kao direktno ohrabrenje za nastavak simuliranja reformi koje u svojim dokumentima hitno, vjerovali smo i ne se samo papirnato, zahtijeva upravo Evropska unija. Za sebe zadržavam pravo i obavezu na javni komentar o nastalom pitanju nakon objašnjena predstavnika EU koji duguju crnogorskoj javnosti", zaključio je Lekić

Bonus video: