Medojević: Ocjene Junkera zabrinjavajuće i netačne

Lider PZP-a, Nebojša Medojević, smatra da su te ocjene krajnje neobjektivne i neutemeljene u realnom stanju stvari u političkom, ekonomskom i pravnom sistemu države
17 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2015. 18:09h

Ocjene predsjednika Evropske komisije (EK) Žan-Kloda Junkera, da je Crna Gora ostvarila impresivan ekonomski i napredak u procesu integracija, zabrinjavajuće su, neobjektivne i netačne u realnom stanju stvari, smatraju u Pokretu za promjene (PZP).

Junker je kazao da je Crna Gora ostvarila impresivan ekonomski napredak i postigla stabilnost javnih finansija, navodeći da je EK impresionirana napretkom države u procesu evropskih integracija.

Lider PZP-a, Nebojša Medojević, smatra da su te ocjene krajnje zabrinjavajuće, neobjektivne, netačne i neutemeljene u realnom stanju stvari u političkom, ekonomskom i pravnom sistemu države.

“Ovakve izjave i ocjene čelnika EK ohrabruju antievropske, nedemokratske i korumpirane režime u čitavom regionu da nastave sa fingiranim “papirnim” refromama, koje se završavaju usvajnjem zakona koje niko ne primjenjuje u praksi”, kaže se u saopštenju Medojevića.

Prema njegovim riječima, te izjave pokazuju da je susjedska politika EK pokazala svoju nefikasnost i nemoć pred autokratskim korumpiranim režimima Balkana koji, naveo je, opstaju na vlasti grubim izbornim krađama, političkom korupcijom i zloupotrebom državnih resursa i službi bezbjednosti.

“Kao lider stranke koja se od osnivanja snažno zalaže za punopravno članstvo Crne Gore u EU, vjerovao sam da ce proces evropskih integracija biti snažan generator promjena i dovesti do demokraziacije države, snaženja civilnog društvo, slobodnih i postenih izbora, stvaranja nezavisnih instititucija pravne države koje će očistiti zemlju od korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Medojević.

On smatra da su sve refrome u okviru procesa integracija završene usvajanjem zakona, akcionih planova, godišnjih izvještaja, izvještaja o skriningu, a da nije došlo do primjene tih zakona u praksi i da je stanje sa aspekta političkih sloboda, fer i demokartskih izbora i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, lošije nego prije pošetka tog procesa.

“Ovakve nesmotrene, neutemeljene i netačne ocjene stanja u Crnoj Gori visokih čelnika EK mogu se samo tumačiti ili kao dokaza neuspjeha susjedske politike i instrumenata te politike u slučaju Crne Gore, ili kao uspjeh plaćenih lobističkih mreža ovog režima koje su uspjele da u birokratskim strukturama EK i EP kreiraju lažnu sliku o stanju u državi”, naveo je Medojević.

On smatra da EU ubrzano urušava svoj kredibilitet i pokazuje svoju slabost da se izbori sa korumpiranim i kriminalizovanim režimima na Balkanu.

“Očigledno da je i EU, a posebno njena susjedska politika i politika proširenja, odavno zrela za temeljne reforome. EU na Balkanu, jednostavno nije ostvarila svoje ciljeve i pored ogromnog novca koji je potrošen i stanje je lošije, a države manje evropskije, nego prije deset godina”, zaključio je Medojević.

Bonus video: