Sisojev: Državni vrh Rusije očekivao nekog iz Crne Gore na paradi u Moskvi

"Međutim, to je bilo za očekivati jer većina lidera EU, NATO i lider SAD nijesu prihvatili poziv da prisustvuju proslavi, a Crna Gora koja jasno deklariše svoj cilj, a to su evroatlanske integracije je sasvim očekivano slijedila njihov stav"
60 pregleda 23 komentar(a)
Genadij Sisojev, Foto: Komersant.ru
Genadij Sisojev, Foto: Komersant.ru
Ažurirano: 11.04.2015. 13:48h

Odluka predsjednika Filipa Vujanovića da ne prisustvuje proslavi 70. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu u Moskvi 9. maja je očekivana, kaže Genadij Sisojev, urednik u ruskom dnevniku Komersant.

On međutim dodaje da će izazvati žaljenje u Moskvi, jer je državni vrh Rusije očekivao da će neko od predstvnika Crne Gore prisustvovati proslavi.

"Međutim, to je bilo za očekivati jer većina lidera EU, NATO i lider SAD nijesu prihvatili poziv da prisustvuju proslavi, a Crna Gora koja jasno deklariše svoj cilj, a to su evroatlanske integracije je sasvim očekivano slijedila njihov stav", kazao je Sisojev za Atlas TV.

Sisojev nije saglasan sa ocjenama da se odlukom zvaničnika EU i ostalih da ne prisustvuju proslavi u Moskvi minimizira jedan značajan istorijski datum.

Sisojev je ponovio da odluka Crne Gore da se priključi NATO neće bitnije uticati na odnose sa Rusijom, jer kako navodi Crna Gora nikada nije krila da želi da se priključi tom savezu i EU, a sa druge strane Rusija nikada nije krila da joj se ta ideja pretjerano ne dopada. Međutim, kako dodaje odluka je na rukovodstvu Crne Gore i narodu Crne Gore.

"Drugo, Rusija je dosta osjetljiva na proširenje NATO uglavnom na zemlje bivšeg SSSR. To je dosta osjetljivo pitanje i tu je stav Rusije dosta oštar. Crna Gora nije među tim zemljama, tako da mislim da će odnos Rusija prema eventualnom članstvu Crne Gore u NATO biti isti kao što je bio prema članstvu Slovenije", kazao je on.

Isti odnos Rusija, tvrdi Sisojev, nema i kada je riječ o Srbiji.

"Srbija ima, po ocjeni Rusije, veliki značaj na Balkanu i zato je smatraju da je bolje da sačuva neutralnost", kazao je on.

Zbog krize u Rusiji prošle godine smanjio se broj Rusa koji putuju u inostranstvo za skoro trećinu. To, međutim, kako kaže Sisojev, ne znači da će se ove godine smanjiti broj Rusa koji putuju ka Crnoj Gori.

Dosadašnje rezervacije pokazuju upravo suprotno, odnosno da će biti hit za ruske turiste kada je riječ makar o Mediteranu, jer su cijene smještaja niže i jedina je zemlja u ovom dijelu gdje Rusima ne trebaju vize.

"Prvenstveno zahvaljujući činjenici što su crnogorski hotelijeri i ugostitelji smanjili za 30 odsto cijene za ruske turiste. U martu broj ruskih turista koji su rezervisali ili već platiti ljetovanja je povećan za šest odsto u odnosu na prošlu godinu", kazao je on.

Sisojev kaže i da će, prema podacima ruskih agencija, za Prvomajske praznike najviše ruskih turista, porodičnih ljudi sa djecom, posjetiti upravo Crnu Goru.

Bonus video: