Političkoj sceni fale progresivne snage

"...može se birati između vladajuće koalicije koja obećava nastavak evroatlantskih integracija i bolju budućnost i opozicije koja traži svoje mjesto. Veliki dio opozicije još uvijek nije potpuno prihvatio nezavisnost Crne Gore, što tjera mnoge opoziciono nastrojene birače ka apstinenciji ili glasanju za vladajuće partije"
47 komentar(a)
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.04.2015. 11:08h

Građanska, progresivna i proevropska alternativa neophodna je postojećim partijama Crnoj Gori, piše uticajni briselski portal “Euractiv”.

U blogu čija je, kako je objašnjeno, namjera da predstavi opozicionu scenu u Crnoj Gori, navodi se da su nekoliko posljednjih mjeseci donijeli značajne promjene u crnogorskoj opoziciji.

“Važno je notirati da partije u Crnoj Gori nisu podijeljene ideološki u klasičnom smislu. Većina postojećih partija sebe naziva 'socijaldemokratama' ili lijevim centrom. Zapravo, nema pravog takmičenja između progresivnih, konzervativnih, liberalnih, zelenih, i drugih ideologija, i to biračima ne igra važnu ulogu”, navodi se u tekstu.

Prave podjele, postoje između dugotrajne vladajuće koalicije DPS-SDP i opozicije koja je sačinjena od više partija i pokreta.

“Glavna podjela je na partije koje su podržale nezavisnost Crne Gore (vladajuća koalicija) i onih koje to nisu (većina opozicionih partija). Još jedan sloj podjela je nedavno dodat - na one koji podržavaju integraciju Crne Gore u NATO (vladajuće partije i manji broj opozicionih) i one koje su protiv toga (većina opozicije)”, navodi se u tekstu.

Bez pravog izbora

Prema tom portalu, brzo postaje jasno da trenutna politička scena ne nudi mogućnost pravog izbora na osnovu ekonomskog programa, društvenih vrijednosti ili drugih bitnih politika.

“Prije svega, može se birati između vladajuće koalicije koja obećava nastavak evroatlantskih integracija i bolju budućnost i opozicije koja traži svoje mjesto. Veliki dio opozicije još uvijek nije potpuno prihvatio nezavisnost Crne Gore, što tjera mnoge opoziciono nastrojene birače ka apstinenciji ili glasanju za vladajuće partije”.

DF u ogromnim problemima

Opoziciona scena je, prema Euractivu, u osnovi, podijeljena između DF-a, koji čine Nova i PzP: “Obje partije doživjele su ozbiljan pad podrške, ali ipak, odluka da formiraju novu strukturu i promijene strategiju uvodeći nezavisne i nepartijske figure podigla je DF, posebno kada su izabrali istaknutu ličnost kao što je Miodrag Lekić za svog lidera”. DF, piše Euractiv, nije uspio da iskoristi rast podrške na predsjedničkim izborima koje je Lekić umalo dobio. “Naprotiv, uslijedilo je uzaludno trošenje energije kandidaturom Lekića za gradonačelnika Podgorice. DF sada, opet, traži novu strategiju, suočen sa ogromnim problemima nakon što je Lekić sa značajnim brojem članova napustio koaliciju i osnovao svoju partiju”.

Taj portal piše da nedavni rascjep Pozitivne, građanske, partije lijevog centra je još jednom pokazao koliko je teško kreirati stabilnu i održivu alternativu i za vladajuće i opozicione partije. “Bilo kako bilo, njihov početni uspjeh je podsjetnik da je građanska, progresivna i pro EU alternativa postojećim partijama, neophodna”, navodi se u tekstu.

SNP je, piše taj portal, bila stabilna partija, ali je od strane mnogih ispitivano da li je njihovo liderstvo stvarno opoziciono orijentisano.

Šta URA ide na ruku

Osvrćući se na formiranje URA, Euractiv navodi da su mnoge istaknute ličnosti, uključujući i bivše ministre i zvaničnike već priključile pokretu i da URA tvrdi da će imati jasan, progresivan i pro EU i NATO orijentaciju, sa misijom da konačno promijene 25 godina staru vlast. “URA sigurno ide na ruku što, za razliku od većine novih i starih opozicionih partija, ima jasnu poziciju prema glavnim pitanjima, članstvu u EU i NATO, kao i neupitno prihvatanje crnogorske državnosti koja još uvijek ostaje nezaboravno pitanje i značajan dio opozicije drži zaglavljen u prošlosti”, zaključuje se u tekstu.

Bonus video: