Vujanović: Dobrosusjedski odnosi i saradnja među najvećim prioritetima

Vujanović je kazao da izazovi sa kojima se suočava čovječanstvo zahtijevaju usklađene i odlučne aktivnosti svih država i međunarodnih organizacija
58 pregleda 13 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2015. 16:49h

Stabilnost Balkana je od posebne važnosti za napredak država regiona, kao i čitave Evrope i Mediterana, rekao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, navodeći da je zato Crna Gora vrednovala dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju kao najveće spoljno političke prioritete.

On je u Istanbulu, na otvaranju Evroazijskog ekonomskog samita 2015, iskazao poštovanje zvaničnicima turske vlasti na uspostavljanju odličnih odnosa sa Crnom Gorom, navodeći da je predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao da će što prije posjetiti Crnu Goru.

Vujanović je kazao da izazovi sa kojima se suočava čovječanstvo zahtijevaju usklađene i odlučne aktivnosti svih država i međunarodnih organizacija.

“Globalni izazovi nose rizik proširenja na region i svaku državu pojedinačno. Stoga je svaka država u obavezi da pomogne u rješavanju globalnih izazova. Zato i ovaj Samit ima svoju aktuelnost a istorijski, geografski i kulturološki Istambul je pravi izbor za njegovo održavanje”, naveo je on.

Prema riječima Vujanovića, nesumnjivo je da sve veća međuzavisnost u svijetu zahtijeva jačanje multilateralizma u okviru Ujedinjenih nacija.

“Afirmacija dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja su obaveza svake države pojedinačno i uslov globalne stabilnosti. Crna Gora je upravo posvećena takvoj politici pa želim da naglasim da je ta posvećenost konstanta njene politike po kojoj se ona prepoznaje”, poručio je Vujanović.

On smatra da je stabilnost Balkana od posebne važnosti za napredak svih država i prosperiteta njihovih građana, kao i čitave Evrope i Mediterana.

“Upravo zato je Crna Gora vrednovala dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju kao najveće spoljno političke prioritete. Ponosni smo što imamo bliske i prijateljske odnose sa susjedima i svim državama region”, naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava manjina je snažno opredjeljenje Crne Gore.

“Ovo ne samo zbog usklađivanja sa najvećim međunarodnim standardima, nego i sa stremljenjem da afirmišemo model skladnog demokratskog društva koje obezbjeđuje slobode i dostojanstvo za sve”, dodao je Vujanović.

On je rekao da je Crna Gora uspješan primjer tradicionalno multinacionalnog i multikonfesionalnog društva.

Vujanović je kazao da je uspješna ekonomija preduslov za stabilnost.

“Pošto svaka ekonomija zavisi od kvalitetnog pristupa regionalnim i globalnim tržištima, saradnja u ovoj oblasti je od kapitalnog značaja. To je još jedan razlog zbog kojeg smatram da je Evroazijski ekonomski Samit veoma važan, posebno u svijetlu uspješnih investicija i ekonomske saradnje koje Turska ima u državama regiona”, naveo je on.

One su, kazao je Vujanović, instrument u funkciji zajedničkih interesa, i jačaju stabilnost regiona doprinoseći globalnoj stabilnosti.

On je danas u Istanbulu razgovarao i sa predstavnicimu druženja crnogorske dijaspore u Turskoj, koji su ga informisali o svojijm aktivnostima i komunikacijama sa crnogorskim državnim organima.

Iz Vujanovićevog kabineta saopšteno je da su predstavnici udruženja crnogorske dijaspore u Turskoj spremni da nastave i inteziviraju saradnju u svim oblastima uz interesovanje za mogućnost investiranja, posebno na sjeveru Crne Gore.

Kako se dodaje, oni su iskazali spremost za nove sadržaje saradnje u oblasti kulture, iskazujući posebno zadovoljstvo organizacijom Dana iseljenika na Cetinju koji je obilježen na Ivanovim Koritima prošle godine.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo spremnošću dijaspore da nastave i inteziviraju saradnju sa svojim zavičajem i Crnom Gorom.

Konstatovao je da su se kroz mogućnosti kreditiranja Investiciono razvojnog fonda i otvaranja ZIRAT banke obezbijedili novi povoljniji uslovi kreditiranja.

Bonus video: