Opozicija napustila sjednicu SO Tivat, Novosel: Nema parlamentarne krize

Predsjednik SO Krsto Bošković (SDP) mogao je samo da konstatuje da je prisutno 16 odbornika, nedovoljno za kvorum u 32-članom parlamentu
52 pregleda 8 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.04.2015. 09:16h

Ni drugi pokušaj održavanja 20. redovne sjednice SO Tivat nije juče urodio plodom jer je opozicija, organizovanim izaskom iz skupštinske sale, opet ostavila vladajuću DPS-SDP koaliciju bez kvoruma.

Za razliku od prvog pokušaja 30.marta kada na sjednicu nije došao jedan odbornik DPS, juče je vladajućoj koaliciji nedostajao jedan odbornik SDP, što su opozicionari primijetili, i u momentu dok je sekretarka SO Ana Matijević (DPS) vršila prozivku, napustili su skupštinsku salu.

Predsjednik SO Krsto Bošković (SDP) mogao je samo da konstatuje da je prisutno 16 odbornika, nedovoljno za kvorum u 32-članom parlamentu.

"Očito je da opozicija ne želi da učestvuje u radu SO dok se ne obezbjedi kvorum. Interesantno je međutim, da to čine uprkos tome što podnose razne inicijative da se o njima raspravlja u parlamentu, čak traže i verifikaciju mandata svojih odbornika, a onda izađu iz sale i onemoguće održavanje sjednice", kazao je Bošković dodajući da će se o trećem pokušaju održavanja sjednice lokalnog parlamenta "dogovarati narednih nekoliko dana nakon praznika".

"Činjenica je da se osim sa opozicijom, moramo u nastavku dogovarati sa svima o drugačijem odnosu prema sjednicama SO", indirektno je Bošković kritikovao "svoje" iz vladajuće koalicije kojoj stalno nedostaje po jedan ili dva odbornika odlučujuća za skupštinsku većinu i kvorum.

Iako tivatski parlament nije zasjedao više od tri mjeseca čime lokalna uprava ispunjava uslov da dobije upozorenje od Vlade zbog nevršenja svoje funkcije, a što je prvi korak u eventualnom uvođenju privremene uprave i raspisivanju vanrednih lokalnih izbora, gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) kaže da se još ne može govoriti o političkoj krizi u Tivtu.

"Na žalost, ni u drugom pokušaju nismo mogli da održimo sjednicu parlamenta jer nismo mogli obezbjediti kvorum. Simptomatično je ponašanje opozicije koja je prisutna na početku sjednice i napušta je kada vidi da nama fali jedan ili dva odbornika. Mislim da to više govori o njima i odnosu opopzicije prema građanima Tivta i značajnim odlukama koje ovdje donosimo od intreresa za grad i građane. To je po meni, jedna apsolutna neodgovornost ljudi koji su predstavnici građana i pitanje je da li se oni ponašaju kako bi trebalo", ocijenio je Novosel za "Vijesti".

On je kazao da je "rano govoriti o parlamentarnoj krizi" i dodao da su "ovo situacije kada neko od naših odbornika, iz objektivnih razloga, ne može prisustvovati sjednici SO".

"Opozicija koristi takve situacije što po meni, nije dobro ni za njih i njihov rejtnig, kao ni za grad u kome djelujemo i živimo. Bićemo mi sigurno u situaciji da održimo sjednicu parlamenta i nastavićemo sa normalnim funkcionisanjem", uvjeren je Novosel koji smatra i da bi "pravnici trebali da se izjasne" o aktuelnoj situaciji u tivatskom parlemntu gdje je jedan od 32 odbornika nedavno preminuo.

"Po meni, sada je dilema da li SO broji 32 ili 31-nog odbornika, a ne možemo doći u sitaciju da verifikujemo mandate novih odbornika ako se budemo ovako ponašali. Mislim da je to pitanje za pravnike da protumače ovu situaciju jer bi možda i 16 bio kvorum u nekoj varijanti", smatra Novosel.

DPS inače uskoro, zbog konflikta interesa jer su oni izabrani na funkcije u Centru za kulturu i Opštini, mora da "zamijeni" još dva svoja odbornika - Dragana Lakovića i Dubravku Nikćević, što vladajućoj kolaiciji još dodatno otežava situaciju, ukoliko opozicija nastavi sa bojkotom sjednica SO.

Bonus video: