Lekić: Vujanović je nebitan, Đukanović je donio ili primio odluku

Sve češćim odlukama iza leđa javnosti država i formalno sve više postaje zemlja ograničenog suvereniteta sa elementima protektorata"
94 pregleda 127 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2015. 16:03h

U odluci da se odbije poziv Rusije za učestvovanje na paradi u Moskvi povodom 70 godina pobjede nad naci-fašizmom Vujanović je nebitan, kao što je nažalost nebitan u političkom životu Crne Gore, istakao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

"Samo prije neki dan Vujanović je pomjerio moguće granice političke inferiornosti sakrivajući se, sada više ne samo iza svog partijskog šefa, nego iza lokalnih lica na jednoj problematičnoj ceremoniji, izjavom da poslije predsjednika opštine Ulcinj on nema što da izjavi. Oni koji su umjesto Vujanovića odlučili da nominalni crnogorski predsjednik odbije poziv povodom velikog istorijskog jubileja u Moskvi više su rekli o Crnoj Gori danas nego o Rusiji koja je dala najveći broj žrtava u borbi protiv nacizma i fašizma tokom Drugog svjetskog rata", kazao je Lekić.

On je dodao da je očigledno da crnogorski premijer koji je donio ili primio ovu odluku razumije, zajedno sa drugima iz državne nomenklature, spoljnu politiku kao neku vrstu velikog svjetskog supermarketa odakle se uzima ono što im se kaže bez osjećaja državne odgovornosti i institucionalne kulture, dakle bez ikakave kontrole domaće javnosti.

"Sve češćim odlukama iza leđa javnosti država i formalno sve više postaje zemlja ograničenog suvereniteta sa elementima protektorata. Možda je red makar obavjestiti građane o tome. Ozbiljna i odgovorna vlast bi povodom Rusa reagovala na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu sa dvije javno odgovorne inicijative. Poslala bi državnog predstavnika na veliki jubilej antifašizma u Moskvu i objasnila konačno javnosti i preuzela odogvornost za, po javnoj tvrdnji predsjednika Skupštine, nestanak 800 miliona u poslovima crnogorske vlade sa ruskom firmom u KAP-u, koji će izgleda otići na grbaču crnogorskih građana", rekao je Lekić.

Po njegovim riječima ovako ostaje da je crnogorska vlast posljednjim potezima ponovo pokazala poslušničku inferiornost po cijenu ignorantskog nepoštovanja istorije uz dosljednu vjernost zataškavanju korupcionaških afera.

Bonus video: