Kolašin: Odbornici DPS-a napustili sjednicu

Najviše će iz budžeta para biti potrošeno za izmirenje opštinskih dugova, Opština mjesečno može trošiti 100.000 eura
71 pregleda 0 komentar(a)
DPS Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
DPS Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 01.04.2015. 05:44h

Bez odbornika DPS-a i Grupe birača, lokalni parlament je juče usvojio odluku o budžetu opštine od 12 miliona eura za ovu godinu. Naglašavajući da je realan i da se drugačije nije moglo, predlagači su naglasili da će većina opštinskih rashoda ove godine otići na vraćanje dugova napravljenih od 2006. do 2014. godine. Od 12 miliona u budžetu, za kapitalne projekte biće potrošeno samo 90 000 eura.

Odbornici vladajuće koalicije sa bivšim predsjednikom odborničkog kluba SNP-a, sada nezavisnim odbornikom Vladimirom Martinovićem, usvojili su i odluku o zaduženju Opštine od sedam miliona eura.

“Najviše što Opština može godišnje da prihoduje je 1, 2 miliona, tako da nam mjesečna potrošnja ne smije preći 100.000 eura. Na plate zaposlenih u lokalnoj upravi sada se troši 106. 000 eura. Ovaj budžet je najbolji način da rasporedimo relane prihode. Nema mogućnosti da se više odvoji za kapitalne izdatke, nažalost, jer je novac koji bi mogao poslužiti za to davno “pojeden”, kazao je sekretar za finansije Goran Rakočević.

Šef odborničkog kluba DF-a Dragoljub Bulatović je kazao da budžet za ovu godinu nije ni razvojni ni potrošački, već “budžet preživljavanja”.

Dok odbornici GB nijesu ni došli na sjednicu SO, odbornici DPS su zasjedanje napustili na početku. U saopštenju odborničkog kluba te stranke navodi se “u radu SO učestvuju odbornici čiji su mandati verifikovani na osnovnu nezakonitog akta”.

“Predlog odbornika DPS-a da se dopuni dnevni red sa odlukom o imenovanju opštinske izborne komisije, kako bi se otklonile nepravilnosti na koje smo ukazali i kako se ne bi dovodile u pitanje sve odluke koje su bile na dnevnom redu i kako, u krajnjem, posljedice ne bi snosili građani Kolašina, nije naišao na odobravanje većine. Već četvrti put krši se zakon o izboru odbornika i poslanika”, obrazložili su napuštanje sjednice odbornici DPS-a. U njihovom saopštenju se navodi i da je usvojeni bužet neustavan, kako tvrde “donijeće građanima zaposlenim u lokalnoj upravi i javnim preduzećima veliku štetu”. Iz

DPS-a podsjećaju da je predlog odluke budžeta odbornicima dostavljen bez mišljenja ministarstva finansija.

Isti razlog za svoj nedolazak na sjednicu lokalnog parlamenta naveli su i iz GB.

Bonus video: