Danilović napustio Novu

"Hrabrost da se nastavi istim putem katkad je podjednaka hrabrosti da se izabere novo. Moj izbor je novi put ali sa provjerenim i osvjedočenim prijateljima", rekao je Danilović
278 pregleda 168 komentar(a)
Goran Danilović, Andrija Mandić, Foto: Zoran Đurić
Goran Danilović, Andrija Mandić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.03.2015. 18:14h

Zamjenik predsjednika Nove srpke demokratije Goran Danilović podnio je ostavku na sve stranačke funkcije i zatražio od lidera te stranke, Andrije Mandića, da ga izbriše iz evidencije članstva.

On je gostujuću u dnevniku TV Vijesti kazao da on i Mandić više ne vode politiku koju mogu da podržavaju obojica.

"To sam juče saopštio i kolegama na Glavnom odboru. Smatram da su dobro čuli razloge zbog kojih to radim, vjerujem da Novoj srpskoj demokratiji nije bilo mjesta u skraćenom, novom, kako god hoćete DF-u, da je naš politički izbor trebao da ostane Miodrag Lekić, da smo sa njim mogli graditi jedinstvenu opoziciju, veliku opozicionu stranku, listu, sačuvati svoju autonomiju. Ali poštujem ono što se dogodilo, ne želim više da maltretiram moje kolege, ljude koji smatraju drugačije, a izuzetno mi je stalo do onih koji misle kao ja i koji će vjerovatno poštovati to što sam učinio", rekao je Danilović za TV Vijesti.

Na pitanje novinara zašto je Front predvođen Miodragom Lekićem bio mjesto za koje je vjerovao da može promijeniti dešavanja u Crnoj Gori, a sa druge strane Front i Nova više to nijesu, Danilović je odgovorio:

"Smatram od početka, za to se dvije godine zalažem, a na kraju i javno da Front bez Lekića nije Front za koji smo se borili. Mi smo svojevremeno išli u Italiju da razgovaramo sa Lekićem i ne može sada biti da nije bitan. Vrlo je važno to što je donio Lekić u Front - jedinsto, pomirio politike, krajnosti naše i PZP. Jedno pomirenje koje je dobilo na težini, zbog toga vjerujem da će Novoj biti teže, ali nije više moje da pričam o Novoj. Ona je izabrala svoj put i ja joj želim srećan put, najbolju političku sreću i nadam se da nam je političko ušće zajedničko i da ćemo se naći kod slobodne Crne Gore".

Odgovarajući na pitanje u kakvim odnosima ostaje sa Novom i Frontom, i da li postoji mogućnost saradnje, možda i u predizbornoj koaliciji, Danilović je rekao da on apsolutno podržava tu ideju.

"Tu sam kuću sa prijateljima iz Nove gradio 15 godina. Ne može biti da je loša. Dali smo sve najbolje od sebe da je sagradimo. Želim da ostanemo u korektnim političkim odnosima, ali za korektnost je potrebno dvoje. Politike nam se razilaze, životi su tu gdje jesu, ubijeđen sam da možemo naći zajednički sadržalac, a to je sloboda za Crnu Goru, pobjeda nad režimom Mila Đukanovića i jednakost naroda i građana u njoj".

On je, u otvorenom pismu Mandiću, kazao da je NOVA odlukom Glavnog odbora, izabrala svoj put.

"Poznajem pojedinačno sve naše prijatelje koji su podržali predlog Predsjedništva, kao i one koji su bili protiv, ostali uzdržani, nijesu glasali ili uopšte nijesu prisustvovali sjednici Glavnog odbora. Znam da su to nepotkupljivi borci protiv neslobode i neograničene vlasti predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića", rekao je Danilović u pismu u koje je agencija Mina imala na uvid.

Prema njegovim riječima, politička hrabrost rukovodstava stranaka mjeri se hrabrošću da se odvažno planira najbolja budućnost "za svoj narod, za građane koje predstavljamo".

"Hrabrost da se nastavi istim putem katkad je podjednaka hrabrosti da se izabere novo. Moj izbor je novi put ali sa provjerenim i osvjedočenim prijateljima", rekao je Danilović.

On je poručio da će crnogorsko-srpsko pomirenje ostati ključni izazov i cilj njegovog budućeg političkog djelovanja.

"Naše pomirenje je međutim nedostatno ne pomirimo li i ne ujedinimo cijelu Crnu Goru, sve narode koji žive u njoj i sve gradjane kojima je stalo do pojedinačnog ili kolektivnog identiteta. U drugačijem Demokratskom frontu kojemu NOVA, ipak, ostaje privržena, tvrdo vjerujem da će i naša nekadašnja stranka biti drugačija - toliko drugačija da ja u njoj ne mogu ostati", rekao je Danilović.

On smatra da nije osuda "biti na trenutak politička manjina u državi ili stranci".

"Za mene je to prije izazov. Nadam se da će nam političko ušće ostati isto - pobjeda nad nedemokratskom vlašću, slobodna Crna Gora i u njoj ravnopravni srpski narod sa drugim narodima", poručio je Danilović.

Danilović je za TV Vijesti kazao da će sjutra razgovarati sa liderom Demosa Miodragom Lekić, kako bi odlučio da li će svoje dalje političko djelovanje nastaviti u okviru novoformirane stranke.

"Vidjeću šta su njegova programska načela, i odmah, bez prenemaganja, ću donijeti odluku zajedno sa svojim prijateljima gradimo li zajednički Demos, ili se priključujemo Demosu kao politička organizacija. Ubjeđen sam u ovom trenutku da su ogromne šanse da gradimo zajedno Demos", rekao je za TV Vijesti Danilović.

Upitan kako će iz nacionalne partije preći u građansku, Danilović je kazao da nacionalno i građansko jedno drugom nijesu suprotstavljeni.

"Prvo ću da vidim kako Lekić zamišlja Demos. Na osnovu svega što znam i njemu je stalo da Crna Gora bude zajednica ravnopravnih naroda, ravnopravnih građana. Ako smo kao građani ravnopravni, onda ćemo biti ravnopravni i kao narod. Nadam se da ćemo se za to boriti zajednički, ubijeđen sam da se nije moglo ništa dogoditi u međuvremenu da se toliko promijenimo kao političari", zaključio je Danilović.

Bonus video: