Marković o vlasti u Gusinju: Prvo tražili auto, umjesto da dođu s planom

Premijer je kazao da nije siguran da bi Gusinje dobilo opštinu da nije bilo inicijative Gusinjaca u dijaspori
438 pregleda 9 komentar(a)
Duško Marković, dijaspora, Njujork, Foto: Gov.me
Duško Marković, dijaspora, Njujork, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.09.2018. 12:42h

Premijer Duško Marković kritikovao je rad vlasti u Gusinju na sastanku sa crnogorskim iseljenicima u Njujorku, koji je organizovala Fondacija "Gusinje", kazavši da je nezadovoljan dinamikom valorizacije potencijala te opštine na sjeveru.

Kako je podsjetio, kada je opština konstituisana 2014. godine, prvi zahtjev od Vlade bio je da se kupi službeno vozilo za lokalno rukovodstvo.

Predsjednica Opštine Gusinje, od njenog konstituisanja, je Anela Čekić iz Markovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), a vlast čine DPS, Socijaldemokrate, Partija za Gusinje, Bošnjačka stranka u DUA.

"Nije se došlo u Vladu sa projektima, planovima, pa čak ni sa samo nekom vizijom ili viđenjem kako Opštinu Gusinje treba razvijati, na šta se treba koncentrisati. Ne, prvo je da kupite auto, drugo je da zaposlite lokalne partijske činovnike, bilo iz moje ili drugih partija... Da se tamo negdje zakupe prostori i zgrade, da se svi smjestimo i ugodno osjećamo, a onda da se neko drugi bavi pitanjima razvoja i valorizacije potencijala kojeg imamo", rekao je Marković.

On je kazao da je Gusinje dobilo opštinu, ali da je opština samo jedan okvir u kojem treba "slagati kockice za život i za razvoj".

"Nismo uradili to kako treba, ili nismo uradili dovoljno", dodao je Marković.

Kazao je da nije siguran da bi Gusinje dobilo opštinu da nije bilo inicijative Gusinjaca u dijaspori.

"Vama nismo mogli da se odgovorimo", dodaje predsjednik Vlade.

On je zato ocijenio da dijaspora može da pomogne u mijenjanju pristupa "da stalno nekome fakturišete ono što vam treba na terenu".

"To je logika ili praksa onih koji su nesposobni ili je lakši pristup da neko drugi radi posao umjesto vas. Dakle, mi moramo da prenesemo odgovornost na ljude u lokalnim zajednicama, odnosno opštinama, pa i u Gusinju, da stvaraju pretpostavke, da donose planove, da kreiraju ideje i da vrše pritisak na Vladu", ističe Marković.

On je rekao da nema projekta koji se donese iz Opštine, a da ga Vlada neće podržati.

"Nećemo podržati gluposti, govorimo o razvojnim projektima", rekao je, između ostalog, Marković.

Bonus video: