Lukšić: Protest zbog hrvatskog tendera na Prevlaci

Lukšić je dodao i da su crnogorske diplomate o problemima sa kojima bi se mogle sresti upoznale i kompanije koje su se prijavile na tender, kao i da su note proslijeđene zemljama iz kojih te kompanije dolaze
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2015. 19:18h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić saopštio je da se Crna Gora odjeljenju Ujedinjenih nacija (UN) za prekomorske poslove i pravo mora dostavila notu zbog toga što je Hrvatska raspisisala tender za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u oblasti Prevlake.

Lukšić je kazao da je Crna Gora počekom decembra dostavila notu u kojoj je iznijet zahtjev da se svim potpisnicama Konvencije za pravo mora proslijedi protest povodom aktivnosti Hrvatske u zoni Prevlake.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Lukšić je precizao da se crnogorska misija pri UN obratila tom odjeljenju obavještavajući ih da Hrvatska raspisivanjem tendera u oblasti Prevlake krši Protokol o privremenom režimu koji su dvije države potpisale 2002.

"Stalna misija pri UN početkom decembra 2014 dostavila je Odjeljenju za prekomorske poslove i pravo mora notu u kojoj je iznijet zahtjev da se svim članovima konvencije za pravo mora proslijedi protest povodom aktivnosti Hrvatske, to jest da bi bi hrvatska strana zaključivanjem sporazuma sa naftnim kompanijama na osnovu raspisanog tendera prekršila međunarodno pravo i Protokol o privremenom režimu iz 2002. te pravila Konvencije o pravu mora UN", rekao je šef diplomatije.

Lukšić je dodao i da su crnogorske diplomate o problemima sa kojima bi se mogle sresti upoznale i kompanije koje su se prijavile na tender, kao i da su note proslijeđene zemljama iz kojih te kompanije dolaze.

“Naše diplomate su informisale i menadžement kompanija o pravnim posljedicama zaključivanja pomenutih poslova. U više navrata je razgovarano sa predstavnicima ovih država u Crnoj Gori i to na najvišem nivou” rekao je Lukšić.

On je saopštio da je MVPEI uputilo četiri protestne note Hrvatskoj, kojima je, kako je naveo, između ostalog predočeno da je tender jednostran i u suprotnosti sa privremenim protokolom.

Sa Hrvatkom će, rekao je Lukšić, u aprilu nastaviti razgovore na ekspertskom nivou sa ciljem usaglašavanja teksta o sporu koji će podnijeti Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Bonus video: