Uljarević: Brajović kandidat onih koji žele čvrstu vezu sa DPS

"Odluku sam ranije saopštio kolegama iz rukovodstva partije i upoznao ih sa namjerom da kampanju vodim unutar partijske organizacije i na partijskim tijelima, a ne dominatno u medijima", saopštio je Brajović
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2015. 13:43h

Najava da će za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) biti dva kandidata potvrđuje da u toj stranci postoji i funkcioniše demokratski život, ocijenio je funkcioner SDP-a, Borislav Banović.

Banović je, komentarišući kandidaturu Ivana Brajovića, kazao da na činjenicu da postoje dva kandidata za mjesto lidera gleda pozitivno.

„Dobro je što ćemo imati više kandidata na Kongresu“, rekao je on, dodajući da je moguće da će biti još kandidata.

To je , kako je naveo, potvrda da unutar partije postoji i funkcioniše demokratski život.

Banović je rekao da je najvažnije da napori ljudi koji se kandiduju za mjesto lidera budu usmjereni na dva prioritetna cilja SDP-a - jačanje partije i njene pozicije u demokratskoj Crnoj Gori i da država „ide naprijed“.

„To su naša dva osnovna principa i interesa. Da Crna Gora ide naprijed kao demokratska, pravna i uređena država i da SDP daje doprinos za takvu Crnu Goru“, objasnio je Banović.

On očekuje da će svi kandidati djelovati u tom pravcu, i u tom slučaju, kako je rekao, pozitvno gleda na kandidature.

Na pitanje da prokomentariše navode u medijima da će to značiti opredjeljenje SDP-a da li će nastaviti saradnju sa DPS-om ili ne, on je kazao da će osnov za odlučivanje na Kongresu biti prioritetni ciljevi partije.

„SDP se neće opredjeljivati prema natpisima medija i željama urednika ili novinara, nego će voditi prvenstveno računa o onome što sam već naveo“, rekao je Banović.

On je podsjetio da je SDP u različitim periodima svoje istorije sarađivala sa DPS-om, ali i drugim partijama, vodeći se prvenstveno svojim principima.

„Mi smo bili i sa DPS-om i bez njega u svojoj istoriji i sarađivali i sa drugim partijama, a prvenstveno smo se vodili sa ova dva kriterijuma, tako da će tako biti i ubuduće“, poručio je Banović.

Banović je rekao da je moguće da će biti još kandidata, objašnjavajući da niko do sada, osim Krivokapića i Brajovića, to nije najavio.

„Kad članovi vide da imamo više kandidatura, možda bude još članova koji imaju te ambicije“, rekao je on, naglašavajući da je važno da se „energija usmjeri prema dva pomenuta cilja“.

Brajović potvrdio kandidaturu

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Brajović potvrdio je da će se na Kongresu te parije 3. juna kandidovati za predsjedničku funkciju.

"Kandidovaću se za predsjednika Socijademokratske partije Crne Gore na predstojećem Kongresu, koji će se održati 3. juna. Odluku sam ranije saopštio kolegama iz rukovodstva partije i upoznao ih sa namjerom da kampanju vodim unutar partijske organizacije i na partijskim tijelima, a ne dominatno u medijima", saopštio je Brajović.

"Vijesti" su objavile da su Brajovića nagovorile partijske kolege, koje slove za bliske DPS-u, da se kandiduje, jer smatraju da bi on bio sigurnija veza sa koalicionim partnerom, kazali su izvori.

Navodno, Brajović je na jednoj od posljednjih sjednica Predsjedništva predložio preispitivanje dalje politike partije, navodeći da stranka ne smije da luta.

Prema informacijama "Vijesti" Vujica Lazović i Mićo Orlandić već lobiraju za podršku u podgoričkom i barskom odboru.

Međutim, Krivokapić će preko sebi lojalnih kadrova pokušati da osigura ključni uticaj i u ova dva odbora SDP-a koje DPS, uz one manje značajne u Nikšiću i Pljevljima, suštinski kontroliše.

Poznavaoci prilika u SDP-u tvrde da je ministar saobraćaja bio lojalan i u dobrim odnosima sa predsjednikom partije, sve dok Krivokapić 2012. nije odlučio da Raška Konjevića predloži za ministra policije, umjesto njega. Brajoviću je prethodno oštro zamjereno u partiji, koja je bila na vrhuncu sukoba sa Miomirom Mugošom, što je drugovao u Ljubljani sa bivšim gradonačelnikom Podgorice.

"SDP pa i Krivokapić kako njen lider, su rasli u smislu rejtinga i povjerenja javnosti samo kada su se suprostavljali DPS-u, odnosno ono su samo u toj konstelaciji bili relevantni. Da je ta politika praćena dosljednije sada bi SDP bio u značajno drugačijoj, samostalnijoj poziciji koja bi im davala mogućnost da utiču na procese ili diktiraju određene uslove", smatra Uljarević

Lokalni izbori u Podgorici maja prošle godne, na kojima je SDP nastupio u koaliciji sa Pozitivnom, izbacili su na površinu znatne razlike u partiji. Dok je Krivokapić obezbijedio većinu na Predsjedništvu za saradnju sa opozijom, Lazović, Šehović, Orlandić i Brajović su bili protiv.

Krivokapić je u nedavnom intervjuu televiziji Vijesti odbacio sumnje da je njegova partija podijeljena, te da dio kontroliše zapravo DPS. On je tada kazao i da ne očekuje protivkandidata za mjesto predsjednika stranke.

Statutom SDP-a propisano je da se svaki član partije može kandidovati ili prihvatiti kandidaturu za sva mjesta u organima. Za poziciju predsjednika kandidat treba da dostavi i program.

Uljarević: Kandidatura Brajovića korak naprijed onih koji žele čvrstu koaliciju sa DPS-om

Kandidatura Brajovića za šefa SDP-a korak je naprijed onih dijelova te stranke koji žele da zadrže čvrstu koaliciju sa DPS, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Uljarević je agenciji MINA kazala da je kandidatura Brajovića očigledan korak naprijed onih dijelova SDP-a koji žele i da slažu interese dvije stranke u jednu političku ravan.

Prema njenim riječima, DPS ima veliki i neprimjeren uticaj na SDP za šta, kako je rekla, DPS nije isključivi "krivac".

"Postoje jasne razlike unutar SDP-a o tome u kojem političkom smjeru treba da ide ova partija. Čini se da Krivokapić, kao lider, želi da SDP ima autentičnu i prepoznatljivu politiku koja bi bila sposobna da postavi direktne uslove opstanka vladajuće koalicije", ocijenila je Uljarević.

Sa druge strane, dodala je ona, njegovi pokušaji trpe unutarpartijske poraze.

Kako je kazala Uljarević, nakon izbora u Podgorici, Miomira Mugoše i drugih taj potencijal se potrošio, "a SDP je sveo sebe u mnogome na ono što DPS želi da SDP bude"

"Jer su partijski funkcioneri SDP-a bliski Vladi Mila Đukanovića znatno prodorniji u partijskim organima u kojima Krivokapić, u ključnim odlukama, ostaje u značajnoj manjini", rekla je Uljarević.

Takvo stanje, smatra ona, politiku SDP-a čini dvoličnom i krajnje neizvedenom, sa dominantnim izrazom u zaštiti partikularnih interesa i zadržavanja funkcija po cijenu trgovine sa partijskim interesima.

"To je, naravno, dugoročno neodrživo stanje i logično Krivokapić dobija protivkandidata na partijskom kongresu. Taj kongres će donijeti i veliki rizik za postojeće krhko jedinstvo strukture SDP-a", ocijenila je Uljarević.

Prema njenim riječima, partije u Crnoj Gori su naglašeno liderske i imaju dva dominantna izraza koja se najbolje vide na partijskim kongresima.

"Jedan je kongres sa jednim kandidatom odnosno 'nespornim' liderom, gdje se izbor vrši aklamacijom, što je krajnje nedemokratski, dok je drugi pojava više kandidata za lidera partije i najčešći epilog cijepanje partijske strukture", precizirala je Uljarević.

Ona smatra da jedna od strana uvijek traži podršku nekog jačeg političkog igrača koji može ohrabriti tendenciju cijepanja, ako ne može u potpunosti kontrolisati manjeg političkog subjekta.

"Ova pravila igre na crnogorskoj političkoj sceni moraju se mijenjati i to kroz sistemske reforme političkog sistema", poručila je Uljarević.

Upitana da li se Krivokapić nekim potezima udaljio od koalicionog partnera, odgovorila je da je on sa dva ključna poteza narušio povjerenje sa DPS strukturom.

"Prvi je odbijanje da se da podrška predsjedničkom kandidatu DPS-a, za što je uspio da obezbijedi podršku partijskih organa i da posljedično ojača svoju poziciju i poziciju partije," navela je Uljarević.

Drugi potez ona vidi u odnosu Krivokapića prema podgoričkim izborima, "gdje je drastično poražen na partijskim organima i odakle je i on sam i SDP izašao suštinski daleko slabiji nego prije samih izbora".

"SDP pa i Krivokapić kako njen lider, su rasli u smislu rejtinga i povjerenja javnosti samo kada su se suprostavljali DPS-u, odnosno ono su samo u toj konstelaciji bili relevantni. Da je ta politika praćena dosljednije sada bi SDP bio u značajno drugačijoj, samostalnijoj poziciji koja bi im davala mogućnost da utiču na procese ili diktiraju određene uslove", smatra Uljarević.

Kako je kazala, nakon izbora u Podgorici, Miomira Mugoše i drugih taj potencijal se potrošio, "a SDP je sveo sebe u mnogome na ono što DPS želi da SDP bude".

Bonus video: