Upravni sud odbacio tužbu tivatske opozicije

2 komentar(a)
Upravni sud, Foto: Boris Pejović
Upravni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2015. 14:55h

Upravni sud odbacio je kao "neblagovremenu", tužbu koju je u avgustu 2014. godine podnijela ujedinjenja tivatska opozicija zbog, kako smatraju, nelegalnog verifikovanja mandata odbornika DPS Dragana Lakovića.

Iako mu je tužba podnijeta još 7. avgusta prošle godine, Upravni sud se o njoj izjasnio tek 11. marta ove godine.

Sudskom vijeću kojim je predsjedavala Biserka Bukvić, trebalo je sedam mjeseci da se izjasni o odbacivanju tužbe čije je prihvatanje moglo odlučujuće uticati na očuvanje lokalne DPS-SDP vlasti u Tivtu.

Lakovićev glas naime, odlučujući je, 17-ti u 33-članom lokalnom parlamentu, a proglašavanje verifikacije njegovog mandata nevažećom, ne samo što bi lokalnu vlast ostavilo bez skupštinske većine, već bi nevažećim učinilo sve u međuvremenu usvojene odluke lokalnog parlamenta u čijem je izglasavanju učestvovao Laković.

"Razmatrajući podnijetu tužbu, sud je našao da istu sa pozivom na član 22 stav 1 tačka 1 Zakona o upravnom postupku, treba odbaciti kao neblagovremenu", stoji u obrazloženju odluke Upravnog suda uz preciziranje da je Lakoviću mandat verifikovan na sjednici SO 2. juna prošle godine, a tužba je podnijeta 7. avgusta, pet dana nakon isteka 60-to dnevnog zakonskog roka za pokretanje upravnog spora.

Lakoviću je 2. juna prošle godine verifikovan mandat na nastavku sjednice SO započete 20.maja. U periodu prekida sjednice, ostavku na mjesto odbornika podnio je Zoran Miljanić (DPS), a lokalna DPS-SDP vlast požurila je da odmah, na nastavku iste sjednice, verifikuje mandat Lakoviću i zadrži odlučujući 17-ti glas u SO.

Poslovnik o radu SO propisuje da "ukoliko je razlog zbog kojeg je prestao odbornički mandat nastupio tokom sjednice Skupštine, prestanak mandata odbornika konstatuje se na istoj sjednici, a popuna upražnjenog odborničkog mjesta vrši se na prvoj narednoj sjednici Skupštine".

Opštinska izborna komisija Tivat kojom predsjedava glavna administratorka Opštine Jovanka Laličić (DPS) međutim, je 2. juna SO Tivat podnijela "Izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta" prije nego što je SO uopšte zvanično i konstatovala prestanak mandata odbornika Miljanića.

Tužba opozicije koja je ukazivala na to, po ocjeni Upravnog suda, stigla je prekasno. Uprkos ovakvom epilogu upravnog spora, DPS i SDP će u Tivtu u narednom periodu imati problema da zadrže natpolovičnu većinu u SO, ukoliko se opozicija, što je već najavila, opredijeli za taktiku bojkota sjednica lokalnog parlamenta.

Laković je naime, u međuvremenu izabran za umjetničkog direktora Centra za kulturu Tivat, pa zbog konflikta interesa, mora podnijeti ostavku na odborničko mjesto. Isti je slučaj i sa odbornicom DPS Dubravkom Nikćević koja je izabrana za novu opštinsku sekretarku za upravu i društvene djelatnosti, pa ostaje da se vidi kako će vladajuće partije "izvršiti zamjenu" dva svoja odbornika ako opozicija, ne davanjem kvoruma, blokira održavanje sjednica SO.

Bonus video: