I dalje sporan rok za e-identifikaciju: Mijenjajte zakon za bolje izbore

"Zakon o izboru odbornika i poslanika ne predviđa alternativne metode identifikacije birača na biračkim mjestima"
0 komentar(a)
Herceg Novi, izbori, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, izbori, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.03.2015. 06:50h

Skupština treba da produži rok za sporovođenje elektronske identifikacije da se u slučaju prijevremenih izbora ne bi ponovila situacija iz Herceg Novog gdje tokom decembarskih izbora nisu bili obezbijeđeni uslovi za taj način identifikovanja birača iako je zakon to predviđao, poručili su iz CEMI-a i CDT-a.

Član Državne izborne komisije (DIK) iz CEMI-a, Vlado Dedović ocijenio je da je neophodno da poslanici prilikom najavljenih izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika u koji će uvesti odredba da se birači SMS-om obavještavaju o izborima, razmotre i produženje roka za primjenu elektronske identfikacije. Zakonom usvojenim u martu 2014. uspostavljen je sistem elektronske identifikacije birača na biračkim mjestima, a rok primjenu tog načina identfikacije birača bio je 1. novembar 2014.

„Kako su rokovi predviđeni za primjenu ovih odredbi protekli, a još nijesu stvoreni uslovi za sprovođenje elektronske identifikacije birača, neophodno je da poslanici prilikom najavljenih izmjena obavezno uzmu u obzir ovo pitanje, i da razmotre odlaganje primjene odredbi o elektronskoj identifikaciji birača, najkasnije do 1. jula 2015. godine“ rekao je Dedović „Vijestima“.

On je podsjetio da Zakon o izboru odbornika i poslanika ne predviđa alternativne metode identifikacije birača na biračkim mjestima.

„Kako se naredni parlamentarni izbori mogu očekivati već u prvoj polovini 2016. godine, veoma je bitno u narednom periodu pripremiti i obučiti članove organa za sprovođenje za elektronsku identifikaciju birača, kako bi naredni parlamentarni izbori i u organizacionom i u tehničkom smislu bili organizovani na pravi način“ rekao je Dedović.

Izvršni direktor Centra za demokratsku traniciju (CDT) Dragan Koprivica ocijenio je da je svakako potrebno izmijeniti odredbu koja se tiče vremenskog roka za uvođenje elektronske identifikacije birača.

„Iako je to tehnička intervencija jako je važna zbog mogućnosti prijevremenih izbora ali i zbog ukupnog ambijenta vladavine prava. Poslanici koji su učestvovali u radnoj grupi za pripremu zakona treba da iniciraju ove promjene i da, na osnovu konsultacija sa državnim organima koji sprovode zakon, predlože novi rok koji će ovog puta zaista biti i ispoštovan“, rekao je Koprivica.

Ministarstvo neće dugove opština

Ministarstvo finansija je najavilo da će inicirati izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer, kako navode, rješenje prema kojem Ministarstvo finansija treba da isplati partijama novac u slučaju da opštine kasne, nije u skladu sa Ustavom.

Iz PR službe Ministarstva portalu CDT-a saopšteno je da će zbog toga predložiti Vladi pokrene inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 11, stava 8 i 9 novog Zakona.

Zakon predviđa da lokalne samouprave partijama do petog u mjesecu uplate novac za redovan rad za prethodan mjesec, i da ukoliko to ne učine, partija ima pravo da podnese zahtjev za da ima ta sredstva uplati Ministarstvo finansija

Bonus video: