Uvijek rad da svjedoči istini

“Želim da svjedočim istinu…Takav dogovor nije ni zaključen,” tvrdio je za ugovor koji je Srbiju koštao 27 miliona eura
92 pregleda 30 komentar(a)
Svetozar Marović Tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović Tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2015. 20:48h

Potpredsjednik DPS Svetozar Marović mnogo puta je bio svjedok u aferama, ali nikada do sada nijesu postojali dokazi na osnovu kojih je osumnjičen. Istina, MANS je tvrdio u predmetu Zavala da je bilo osnova za njegovo krivično gonjenje, ali se tužilaštvo nije složilo.

Slično je cijenilo i tužilaštvo u Beogradu, gdje je za vrijeme dok je bio predsjednik Savjeta ministara džavne zajednice, bilo sumnji da je nedomaćinski raspolagao državnim novcem. Tako je u aferama “Pancir” i “Satelit” potpredsjednik DPS bio ili se nudio kao svjedok. A svjedočio je i u istragama protiv budvanskih čelnika u Podgorici, među kojima je i njegov brat, u predmetima ”Zavala” i “Košljun”.

MANS i mreža istraživačkih novinara početkom sedmice objavili su da je Marovićeva supruga Đorđina u švajcarskom ogranku HSBC imala 3,8 miliona dolara na tajnom računu, koji postoji od 2005. Oni su izračunali da je po tom osnovu utajeno više od 300.000 dolara poreza, podsjećajući i da je u pitanju krivično djelo za koje maksimalno prijeti osmogodišnja robija.

Afere “Pancir” i “Satelit” pravosnažno su okončane u oslobađajućim presudama, ali velikom štetom po srbijanski budžet. Tamošnji biznismen Mile Dragić bio je optužen da je preko svoje firme za proizvodnju vojne opreme sklopio ugovor sa Vojskom SCG vrijedan 6,7 miliona eura, prodajući joj opremu po enormno visokim cijenama. Afera “Pancir” je otkrivena 2005, a tadašnji ministar vojske Prvoslav Davinić je tvrdio da je ona isfabrikovana. On je navodio da je Savjet ministara SCG, koji je jedini nadležan da odobrava izdatke za vojsku, odlučio da se ugovor potpiše.

Ispostavilo se, kako su objavili mediji, da je Svetozar Marović sjednicu na kojoj je odlučeno da se uđe u posao sa Dragićem održao telefonom, ne pominjući članovima Savjeta ministara o kojim je sumama riječ.

Marović se verbalno zalagao da se afera raščisti do kraja, ali je takođe tvrdio da je ona iskontruisana.

Davinić je bio optužen u drugom slučaju, zbog pregovora sa izraelskom kompanijom „ImageSat Internacional NV” za zakup satelita za nadgledanje Kosova. On je juna 2005. u pariskom hotelu potpisao ugovor s Izraelcima, ali on nikada nije realizovan. U pregovorima sa izraelskom firmom učestvovao je i Svetozar Marović, tada na dužnosti u Beogradu, objavili su mediji.

Srbija je nedavno na arbitražnom sudu u Londonu izgubila spor u slučaju te afere i mora da plati oko 27 miliona eura odštete. Marović je 2010, dok je bio potpredsjednik Vlade Crne Gore, izjavio da VSO i Savjet ministara SCG nisu donijeli odluku o zaključenju ugovora."Spreman sam da svjedočim, jer želim da svjedočim istinu… Takav dogovor nije ni zaključen", kazao je Marović.

Bulatović tvrdio da se bogatio od šverca

U knjizi “Pravila ćutanja” bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović piše da je sredinom 1990-ih dobio dokumenta da je Marović od „izvjesnog Ćupića, biznismena iz Budve" dobijao 40.000 maraka po šleperu cigareta.

Bulatović je citirao njihov razgovor, u kome mu je navodno Marović na pitanje "je li ovo istina”, odgovorio potvrdno objašnavajući da “to ovdje rade svi koji mogu".Svjedok “duvanske afere” Srećko Kestner je 2001. ispričao Nacionalu da je Stanko Subotić Maroviću plaćao 100.000 maraka „da se ne miješa u posao šverca", što je on tada pokomentarisao navodima da bi “podnio ostavku da je sve to tačno”.

Često se sretao sa tužiocima

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović pokrenula je više istraga o sumnjivim biznisima u Budvi, gdje se pominjalo i ime Marovića i članova njegove porodice. Već nekoliko godina traje izviđaj o gradnji “Vodenog grada”, koji je sufinansirala Opština, a ugovor potpisala firma registrovana na Kipru, čiji je suvlasnik Marovićev sin Miloš.

Potpredsjednik DPS-a je svjedočio u aferi preprodaje opštinskog zemljišta -Košljun, tvrdeći da je za sporni posao saznao iz medija. Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i bankarka Jelica Petrićević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović

Vido Rađenović je pred specijalnom tužiteljkom tvrdio da su ga Marović i Rađenović 2011. ubjeđivali da kupljenu zemlju da pod hipoteku za kredit Prve banke. On je pominjan i u nezakonitoj izgradnji turističkog kompleksa Zavala, ali se nije našao na listi optuženih. Kao potpredsjednik Vlade, Marović je ugovarao posao sa ruskim preduzećem Mirax o gradnji vila na rtu Zavala. Istovremeno je bio i jedan od osnivača privatnog preduzeća “Moninvest” koje je kasnije bilo uključeno u projekat. Marović se povukao iz preduzeća kad je pukla bruka, a njegovi partneri, partijski kolega i brat Dragan Marović, koji je tada bio opštinski funkcioner, su optuženi.

Svetozar Marović je bio svjedok na suđenju koje još traje u Višem sudu u Podgorici.

Bonus video: