CDU: NATO integracije su suština reformi u Crnoj Gori

"Oland se nije obraćao samo Crnoj Gori nego i svojoj i evropskoj zajednici, naravno i Rusiji. Mi se možemo prisjetiti sličnih pojašnjenja svojevremeno, prije referenduma o nezavisnosti, kada je Solanina portparolka za štampu davala ubjeđivanja da još nijesmo spremni za to, da treba da ispunimo mnoge uslove"
0 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 11.03.2015. 13:11h

Crna Gora treba da nastavi svoj dio posla u vezi sa NATO integracijama što iskrenije i posvećenije, kazao je potpredsjednik Crnogorske demokratske unije (CDU), Neven Staničić, navodeći da je to suština reformi u državi. On je kazao da CDU želi da potvrdi svoja načela, kada se dobijaju nova tumačenja izjave francuskog predsjednika Fransoa Olanda o proširenju NATO-a. "Oland se nije obraćao samo Crnoj Gori nego i svojoj i evropskoj zajednici, naravno i Rusiji. Mi se možemo prisjetiti sličnih pojašnjenja svojevremeno, prije referenduma o nezavisnosti, kada je Solanina portparolka za štampu davala ubjeđivanja da još nijesmo spremni za to, da treba da ispunimo mnoge uslove", podsjetio je Staničić na konferenciji za novinare.

On je kazao da je suština da Crna Gora treba da nastavi svoj dio posla u vezi sa NATO integracijama, što iskrenije i posvećenije, bez obzira na svjesnost toga da mnogo i neće zavisiti od nje same. "Ali CDU NATO integracije gleda kao suštinu reformi u Crnoj Gori, jer ono što se od nas traži u integracijama ne treba raditi zbog Alijanse nego zbog nas, a ukoliko to uradimo, NATO će na ovaj ili onaj način doći", kazao je Staničić. On je ukazao da su reformski procesi i izgradnja demokratskih i stabilnih institucija najvažniji zadatak vlasti u Crnoj Gori.

U CDU smatraju da su reforme koje su neophodne kako bi država stekla i potvrdila kapacitete potrebne da bi dobila poziv saveznika da se pridruži NATO, najznačajniji segment ukupnog reformskog napora. “Takva politika nema alternativu. Nema tog interesa, ni pojedinačnog, ni partijskog, koji bi mogao opravdati odustajanje od politike evro-atlanskih integraci”, naveli su iz te partije.

CDU od vladajuće koalicije očekuje da konačno reguliše svoje muđusobne odnose i posveti se postizanju svih uslova i standarda koje je nužno ostvariti da bi Crna Gora dobila NATO pozivnicu. “To je njihova primarna obaveza i odgovornost pred svim crnogorskim građanima. Građanima su potrebna rješenja i napredak, a ne naklapanja i isprazno nadmudrivanje veće i manje partije u vladajućoj koaliciji”, naveli su iz te stranke.

CDU smatra da nema ni prečeg, ni boljeg razloga za saradnju i široku koaliciju od onog kojem bi stvaranje uslova da Crna Gora dobije poziv bio osnovni cilj, pa zatim i da o tome donese odgovarajuću odluku, što bi, dodali su, bio logično finale tog procesa. “Crnoj Gori je potrebna široka politička i društvena koalicija za NATO, koja će ovu zemlju uvesti u Alijansu – a ne prelazne ili neprelazne vlade u sijenci ili bez nje – kojima bi jedini zajednički ili najvažniji imenitelj bila saglasnost da NATO ne treba ni pominjati”, naveli su iz te partije.

Staničić je kazao da situacija u Crnoj Gori očigledno nije dobra i da se prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda napreduje u siromaštvu."Stav dolazi sa relevantne adrese i očigledn da ćemo morati da se suočimo sa tom činjenicom". On je dodao da građane interesuju pitanja o kojima se ne govori dovoljno u informativnim emisijama.

"Malo ko priča da je u toku burna i značajna rasprava o novom zakonu o Morskom dobru koja povlači mnoga pitanja o vlasništvu u toj zoni", ukazao je Staničić, navodeći da na tu temu nisu dobijena rješenja vlada u sjenci. Staničić je najavio da će CDU probati da nađe stručni stav i mišljenje o tim pitanjima. On je ukazao da se do 2016/17 godine ukidaju komunalne takse kao prihodi opština, a rastu porezi na imovinu. "Saglasni smo da porezi na imovinu onih koji imaju treba da porastu, ali svi mi imamo ponešto-stare zapuštene kuće i imanja,a i tu će porasti porezi a srednji sloj će biti dodatno ugrožen", naveo je Staničić. On je ocijenio da pitanje balansa između uklanjanja biznis barijera za strane investitore i opterećenja domaćeg življa da bi država mogla da radi, nije dobro postavljen i da o tim problemima treba razgovarati.

Bonus video: