Mgaloblišvili: Olandova izjava pretvara Evropu u opasnije mjesto

“Zatvaranje vrata za proširenje poslalo bi poruku da će milioni Evropljana biti lišeni mogućnosti da nastave demokratske reforme i da su, umjesto toga, osuđene na rusku sferu uticaja”
4 komentar(a)
Grigol Mgaloblišvili, Foto: Wikipedia
Grigol Mgaloblišvili, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 09.03.2015. 14:54h

Izjava francuskog predsjednika Fransoa Olanda da NATO ne bi trebalo dalje da se širi predstavlja opasnu poruku za Alijansu i sve partnere, ali i pokazuje nedostatak vizije o tome kako da se riješi kriza oko Krima, ocijenio je bivši premijer Gruzije, Grigol Mgaloblišvili. Osnovna greška, kako smatra, leži u pogrešnom tumačenju ruske strategije.

“Ono čemu se Rusija protivi nije NATO proširenje samo po sebi, već državotvorni procesi u njenom susjedstvu”, objasnio je Mgaloblišvili. Članstvo u NATO i Evropskoj uniji (EU) nijesu, kako je naveo, samo sredstva koja omogućavaju državama aspirantima da se oslobode sovjetskog nasleđa.

“Proces proširenja NATO-a igrao je ključnu ulogu u tranformaciji nekada totalitarnih i koruptivnih država u moderna, otvorena i demokratska društva”, objasnio je Mgaloblišvili, prenose agencije. Proces širenja NATO-a je, kako je dodao, značajno proširio granice stabilnosti i demokratije u Evropi.

“Zatvaranje vrata za proširenje poslalo bi poruku da će milioni Evropljana biti lišeni mogućnosti da nastave demokratske reforme i da su, umjesto toga, osuđene na rusku sferu uticaja”, kazao je on. To, kako je poručio Mgaloblišvili , ugrožava univerzalno pravo slobodnih i suverenih nacija da same donose odluke.

Olandova izjavu su u Moskvi, kako je naveo, vjerovatno dočekali kao dalju potvrdu da je strategija za potčinjavnje nelojalnih susjeda dobro odabrana. “Ideja da svaka evropska demokratija, sposobna i spremna da doprinese evroatlantskoj bezbjednosti, može postati članica Alijanse je otvoreno osporena”, smatra Mgaloblišvili.

Olandova izjava, prema njegovim riječima, izaziva više problema nego što smanjuje tenzije. “Ona podriva osnovne principe NATO-a, izlaže riziku kredibilitet Alijanse i pretvara Evropu u opasnije mjesto”, kazao je Mgaloblišvili.

Bonus video: