Evropski parlament: Objavite imena kriminalaca

"Pozivamo nadležne da efikasno istraže, gone, sude i kažnjavaju ratne zločine u skladu s međunarodnim standardima"
81 pregleda 21 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Evropski parlament, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.03.2015. 16:05h

Vlada Crne Gore mora da pokaže političku volju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a politički uticaj na pravosuđe treba smanjiti, ocijenjeno je u nacrtu rezolucije o Crnoj Gori Evropskog parlamenta.

U rezoluciji koju je sačinio izvjestilac EP-a Čarls Tanok, a o kojoj će EP raspravljati 11. marta, traži se neophodan napredak u borbi protiv korupcije, nezavisnosti sudstva i slobodi medija.

Između ostalog, EP zahtjeva i da se pravosuđu i policiji postave rokovi za istrage, tužbe i presude na svim nivoima, uključujući slučajeve korupcije na visokom nivou.

“S obzirom na to da je politička volja ključna za napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, to će biti lakmus test za nezavisnost, efikasnost i profesionalizam pravosudnog sistema”, navodi se i ističe da zakoni o sudovima i specijalnom tužilaštvu, koji su nedavno usvojeni, moraju biti implementirani.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog neprimjerenog uticaja na nezavisnost pravosuđa, posebno u dijelu koji se odnosi na izbor i napredovanje sudija i tužilaca. Pozivamo pravosuđe da bude transparentnije u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, posebno kada se radi o objavljavljivanju imena kompanija, pojedinaca ili službenika umiješanih u takve slučajeve”.

U nacrtu rezolucije se ističe da česte zakonske izmjene mogu ometati učinkovitost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ukazujući na važnost jasnog razdvajanja između države i partije, u EP navode da bi bi politički subjekti morali da uspostave plan za praćenje implementacije novog Zakona o finansiranju političkih partija koji bi trebalo da spriječi zloupotrebe državnih resursa.

Izražava se žaljenje što su pojedini djelovi zakona usvojeni bez partijskog konsenzusa. Evropski parlamentarci izrazili su zabrinutost što najveći opozicioni poslanički klub bojkotuje sjednice parlamenta posvećene premijerskom satu.

“Tražimo od političkih snaga, vladajućih i pozicionih, da se fokusiraju na proces intregacije Crne Gore u Evropsku uniju i da tome doprinesu kroz održivi dijalog i konstruktivnu saradnju, posebno u parlamentu. Podvlačimo da je jaka politička volja neophodna za uspješnu implementaciju i jačanje institucija”, navodi se u rezoluciji.

Iz Brisela su pozvali Vladu da se tokom pristupnih pregovora fokusira na reformu državne administracije i izrazili zabrinutost zbog njene politizacije.

Takođe, Vlada se poziva na povećanje transparentnosti i eikasnosti lokalne i države uprave i poboljšanje međusobne saradnje. Izražava se očekivanje da će biti usvojen novi zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica i rješavanje sporova sa stranim investitorima koji su od ključne važnosti za privredu Crne Gore.

“Pozivamo sve članice NATO-a, a posebno članica EU koje pripadaju alijansi, da aktivno podrže ulazak Crne Gore u savez u cilju pružanja veće sigurnosti na Jadranu... Pozivamo nadležne da efikasno istraže, gone, sude i kažnjavaju ratne zločine u skladu s međunarodnim standardima, kako bi se osiguralo sprovođenje sudskih odluka i kako bi žrtve imale pravičnu naknadu”, navodi se u rezoluciji.

Pogoršani profesionalni standardi

U nacrtu rezolucije ukazuje se da je sloboda izražavanja jedno od osnova EU i upozorava da novinari moraju imati potpunu nezavisnost u radu.

U Briselu su zabrinuti zbog pogoršanja medijskih sloboda i slabljenja profesionalnih i etičkih standarda u medijima.

“Snažno osuđujemo incidente protiv novinara i imovine medija koji se nastavljaju. Smatramo da je od suštinskog značaja za produbljivanje demokratskih standarda postojanje nezavisnog javnog servisa, koji bi bio uređivački nezavisan i imao stabilno i održivo finansiranje. Naglašavamo odgovornost svih u politici i medijima da njeguju klimu tolerancije za različita mišljenja. Naglašavamo da izjave idu u prilog slobode medija kako bi stvorile klimu za poštovanje i zaštitu novinara”, navodi se u rezoluciji.

Nije trebalo da se ignoriše zabrana kiparskog suda za KAP

Iz Brisela navode da su i dalje zabrinuti zbog kašnjenja u riješavanju stečajnog postupka u KAP-u, navodeći da je to u suprotnosti sa obavezama iz SSP. Oni su pozvali vlade i uključene strane da nađu održivo rješenje.

Žalimo što je Crna Gora ignorisala zabranu kiparskog suda u vezi sa prodajom KAP-a i pozivamo Vladu da u potpunosti prepozna relevantne odluke pravosudnih organa država članica EU”, navodi se u rezoluciji.

Bonus video: