Vujanović: Dug rok proširenja EU suštinski demotiviše kandidate

„Da li za jaču i čvršću EU treba punih sedam godina koliko strategija proširenja predviđa. Nesumnjivo je da EU ima otvorenih pitanja i izazova. Ona nijesu ni nova ni nerješiva“, naveo je Vujanović
4 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore (2003-2018)
Filip Vujanović, Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore (2003-2018)
Ažurirano: 25.10.2018. 11:14h

Dug rok proširenja Evropske unije (EU) suštinski demotiviše kandidate za članstvo, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vujanović je, na otvaranju Kran Montana foruma u Ženevi, kazao da je sedmogodišnje usporavanje i odlaganje proširenja EU u suprotnosti sa temeljnim principom osnivanja i djelovanja Unije.

On je podsjetio da se u "Strategiji EU za Zapadni Balkan", iz februara, daju uslovi proširenja EU na Zapadni Balkan.

Tom Strategijom, kako je naveo Vujanović, predviđa se mogućnost članstva država Zapadnog Balkana u EU do 2025. godine.

„Ova strategija konstatacije da EU mora da bude jača i čvršća prije nego što bude veća. Ova važna konstatacija ima dvije nepredvidivosti. Prvo, kada će EU biti čvršća i jača i, drugo, kada će se proširivati i biti veća“, rekao je Vujanović.

On smatra da obje dileme imaju slabosti koje se suprostavljaju temeljnim principima svake unije država.

„Sukobljava se sa principom da unija država treba da se proširuje da bi povećavala svoju vrijednost i uticaj. Ako je unija veća onda je i snagom svoje veličine i uticajnija i konkurentnija“, kazao je Vujanović.

On je podsjetio da je EU nastala u procesu saradnje i integracija koji je, kako je naveo, pokrenulo šest država sa jasnom ambicijom proširenja.

„Da li za jaču i čvršću EU treba punih sedam godina koliko strategija proširenja predviđa. Nesumnjivo je da EU ima otvorenih pitanja i izazova. Ona nijesu ni nova ni nerješiva“, naveo je Vujanović.

Kako je kazao, to je pitanje reforme i odgovornog odnosa prema Uniji, a ne uslov proširenja.

„I na kraju, pitanje da li je tako dug rok proširenja suštinski demotiviše kandidate za članstvo. Moj odgovor je da apsolutno demotiviše“, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je lider Zapadnog Balkana sa oko 600 hiljada stanovnika, sa ekonomskim, prirodnim i turističkim resursima, stabilnošću i razvojem, sjajnim odnosima sa susjedima i liderstvom u evropskim integracijama.

Vujanović očekuje da će EU tretirati Crnu Goru kroz njene vrijednosti i integraciona dostignuća i odlučiti da je primi u članstvo prije projektovanih sedam godina.

„Zašto se to ne bi dogodilo kada Crna Gora dostigne standarde EU“, pitao je Vujanović.

To bi, kako je kazao, bilo korisno za Crnu Goru, EU i za kandidate koji joj pristupaju.

Bonus video: