"Tumačenje Štajnakerove je diplomatski skandal"

Ambasadorka Njemačke, Gudrun Štajnaker je komentarišući izjavu francuskog predsjednika, Fransoa Olanda, da bi proširenje Alijanse trebalo zaustaviti, kazala da smatra da on nije mislio da Crnu Goru
10 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2015. 13:54h

Tumačenje izjave francuskog predsjednika Fransoa Olanda o NATO-u iz Ambasade Njemačke u Podgorici je diplomatski skandal, ocijenjeno je iz Pokreta za neutralnost.

Ambasadorka Njemačke, Gudrun Štajnaker je komentarišući izjavu francuskog predsjednika, Fransoa Olanda, da bi proširenje Alijanse trebalo zaustaviti, kazala da smatra da on nije mislio da Crnu Goru.

Član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost Crne Gore, Vladislav Dajković, pitao je zašto se Štajnaker miješa u posao ambasadorke Francuske u Crnoj Gori, Veronik Brumo. "Štajnaker je dala sebi slobodu da kaže kako se izjava Olanda, o tome kako se Pariz zalaže za privremeno obustavljanje širenja NATO, nije odnosila na Crnu Goru. To je svojevrsni diplomatski skandal", rekao je Dajković.

Ta izjava se, smatra on, više čini nesvakidašnjom jer se Brumo, koja bi trebala da da izjavu povodom izjave svog predsjednika, nije oglasila.

"Izjava Štajnaker implicira na dublju problematiku na relaciji Njemačka-Francuska, kao i da je članstvo Crne Gore u NATO samo jedan od brojnih žarista koja tinjaju između dvije najjače evropske zemlje u poslednjem periodu", smatra Dajković.

On je rekao da ostaje da se vidi da li je ovaj događaj samo plod nesmotrene izjave ili još jedna direktna packa Francuskoj direktno iz Berilina i Brisela.

"Na koji god način mnogobrojni tumači Olandove izjave sa atlantističkog platnog spiska, od onih u vrhu vlasti, preko nevladinog sektora, pa do ovdašnjih ambasada, željeli da je relativizuju, iz izjave prvog čovjeka Francuske očigledno je da je bio izuzetno jasan kada je rekao da smatra da NATO u ovom trenutku ne bi trebao da se širi", naveo je Dajković.

Bonus video: