Koji je to "originalni tekst" čitao Đukanović?

Dnevni list "Dan" je, pozivajući se na španski list "El Nuevo Lunes", objavio da je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kazao da Crna Gora može bankrotirati ako ne postigne dogovor sa ruskim CEAC-om u vezi KAP-a
51 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.03.2015. 20:27h

Premijer Milo Đukanović kazao je da nisu tačne interpretacije teksta Žan Klod Junkera objavljene u crnogorskoj javnosti, i da je on pročitao "originalni tekst". Međutim, u originalnom tekstu španskog lista se uopšte ne citira Junker, a i Evropska delegacija je demantovala da je davao izjave i da je uopšte skorije išta govorio o Crnoj Gori, pa se postavlja pitanje šta je Đukanović pročitao.

Dnevni list "Dan" je, pozivajući se na španski list "El Nuevo Lunes", objavio da je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kazao da Crna Gora može bankrotirati ako ne postigne dogovor sa ruskim CEAC-om u vezi KAP-a.

Tu informaciju je prenijelo i nekoliko crnogorskih portala (od kojih su neki uklonili u potpunosti već objavljenu informaciju nakon nekoliko sati), ali i regionalni mediji i agencije.

Premijer je to nazvao špekulacijom pojedinih "neodgovornih medija". Naveo je da je pročitao orginalni tekst Junkera i da je on interpretiran u crnogorskim medijima na pogrešan način.

Međutim, par sati nakon njegove, oglasila se Evropska delegacija u Crnoj Gori.

"Predsjednik Evropske komisije, gospodin Žan Klod Junker, nije davao intervju za španski nedjeljnik "El Nuevo Lunes". Gospodin Junker nije davao nikakve izjave o Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), niti je davao bilo kakve izjave vezane za Crnu Goru u skorije vrijeme.

Tekst objavljen u dnevnom listu "Dan" sadrži netačne informacije", navodi se u saopštenju Evropske delegacije.

Portal "Vijesti" je imao uvid u tekst koji je objavio španski nedjeljnik i u njemu se navodi sledeće: Nakon prikrivene eksproprijacije Vlade Crne Gore kroz stečajni postupak, oštećeni povjerioci su tražili naknadu od Vlade i doveli slučaj do međunarodne arbitraže. Zahtjevi odštete iznose oko milijardu eura. To bi značilo oko 30% BDP-a Crne Gore. Evropska komisija je upozorila na rizike od novog kruga obaveza po javne finansije. Drugim riječima, jasno upozorenje o opasnosti bankrota zemlje i apel Vladi da ispregovora i pronađe održivo rješenje koje će biti prihvatljivo i za parlament".

Navodi se i da KAP nije jedini slučaj, i da slične probleme imaju iste firme.

Španski nedjeljnik ne navodi kao izvor informacija predsjendika EK Žana Kloda Junkera.

Bonus video: