Francuska: NATO ne treba dalje da se širi, odbiti aplikacije za članstvo

"Podvukao bih da, što se tiče država koje u nekom trenutku budu htjele da pristupe NATO-u, za sada je stav Francuske da se svi zahtjevi za pristupom odbiju"
151 komentar(a)
Crna Gora i NATO, Foto: Vlada Crne Gore
Crna Gora i NATO, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.03.2015. 14:28h

Francuska smatra da NATO ne treba da se dalje širi u ovom trenutku, saopštio je predsjednik Francuske Fransoa Oland.

"Podvukao bih da, što se tiče država koje u nekom trenutku budu htjele da pristupe NATO-u, za sada je stav Francuske da se svi zahtjevi za pristupom odbiju, jer mislimo da NATO ne treba dalje da se širi u ovom trenutku", kazao je Oland.

Oland je stav Francuske saopštio nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučurović: Završena priča o NATO integracijama

Nova srpska demokratija pozdravlja "odluku francuskog predsjednika Fransoa Olanda da stavi veto na proširenje NATO saveza". Vučurović smatra da je tom izjavom završena priča o NATO integracijama u Crnoj Gori.

"To znači da su u vodu pale i sve one priče koje smo slušali prethodnih dana od strane crnogorskog režima i njihovih medijskih i NVO saveznika, da su NATO integracije već gotova stvar i da je samo pitanje dana kada će i Crna Gora zajedno sa ostalima iz ovoga ofanzivnog saveza krenuti u prevaspitavanje ,,neposlušnih'' država širom svijeta. Važno je obavijestiti građane da svaka država članica NATO-a može blokirati pristup proširenju ove vojne organizacije, a pogotovo se ozbiljno mora uzeti u obzir veto koji je stavila Francuska, kao jedna od najvećih svjetskih vojnih i nuklearnih sila.

Dakle, ništa nijesu pomogle razne akrobacije crnogorskog režima, pa ni dogovorene kombinacije o navodnom teritorijalnom ugrožavanju Crne Gore, kao ova poslednja na relaciji Đukanović-Izetbegović koju je po njihovim projekcijama trebao da razriješi NATO. Nijesu, eto, pomogle ni brojne sramne kampanje, seminari i obuke NATO promotera koje su služile za popravljanje imidža ovoga vojnog saveza koji nas je brutalno bombardovao prije 16 godina. Svakako da će se ispitati i na koji način su vlast i promoteri NATO-a godinama trošili ogromna sredstva građana Crne Gore za ovaj promašeni projekat.

Ocjenjujemo da je vrijeme je da se Vlada Crne Gore raspadne i rastoči i da razni foliranti, poput onih iz SDP-a, javno priznaju da su samo vodonoše u Đukanovićevom sistemu vladanja. Naime, predsjednik SDP-a i njegova partija proliše more suza oko problema koje imaju u vladanju sa DPS-om, ali, eto, na okupu ih drži samo ta ideja da Crna Gora uđe u NATO. Pošto su sad obaviješteni da od toga nema ništa, bilo bi prirodno, ako i dalje žele da prave predstavu da su politička stranka, da urade ono što su obećali i raskinu koaliciju sa DPS-om i samim tim omoguće ono što je tražio DF -formiranje prelazne vlade koja bi organizovala i raspisala prve fer i demokratske izbore u Crnoj Gori", saopštio je Vučurović.

Bonus video: