Vlada u sjenci nije za cijelu opoziciju

Izvor iz DF-a rekao je da se na Predsjedništvu nije ni pominjala vlada u sjenci, niti ideja da na čelu bude Janko Vučinić
35 komentar(a)
Božena Jelušić, Foto: Savo Prelević
Božena Jelušić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2015. 07:08h

Vlada u sjenci na nivou objedinjavanja opozicije nije smislena ideja i teško je ostvariva zbog usitnjenosti opozicionara, i bila bi iznuđeno rješenje.

Nakon što je Građanski pokret pokrenuo ideju o vladi u sjenci na nivou te partije, iz Demokratskog fronta (DF) pojavile su se informacije da bi predsjednik vlade u sjenci mogao biti Janko Vučinić.

Ipak, na Predsjedništvu DF-a koje je održano dan prije objavljivanja informacije da bi Vučinić mogao na čelo vlade u sjenci, o toj ideji nije bilo ni riječi. Izvor iz DF-a rekao je “Vijestima” da se u Frontu o vladi u sjenci ne govori. “Dan prije pojavljivanja informacije da bi Janko Vučinić mogao biti na čelu vlade u sjenci na Predsjedništvu DF-a niko nije pomenuoo vladu u sjenci kao mogućnost. Niko od nas sedmoro nije imao takvu ideju, niko to nije pomenuo. To je veoma neozbiljno prema Vučiniću, koji se zahvaljuje”, rekao je izvor iz DF-a.

Funkcioneri DF-a su u posljednje vrijeme osim priče o dolasku Vučinića na čelo vlade u sjenci, kroz medije plasirali različite ideje. Nebojša Medojević je za vladu u sjenci kazao da potiče iz SDP-a i da je “udbaška”, te uz funkcionere Nove srpske demokratije pozvao na protest. Goran Danilović je pozvao na bojkot uz odricanje od plate, dok Predrag Bulatović kazao da je moguć i bojkot i protest.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janušević ocijenio je da je vlada u sjenci na nivou objedinjavanja opozicije teško moguća, da je to iznuđeno rješenje nakon neuspjeha prelazne vlade. “Ta ideja dolazi nakon neuspjeha priče o prelaznoj vladi više kao neko iznuđeno rješenje, nego kao neki izraz potrebe realnog trenutka u opoziciji u sadašnjoj situaciji. Zaista ne vidim to kao neko rješenje koje će okupiti čitavu opoziciju jer mi djeluje kao iznuđeno rješenje. Vlada u sjenci bi bila dobra da se napravila 2012. poslije parlamentarnih izbora kada se išlo u susret predsjedničkim izborima, tada je imala neki smisao”, rekao je on.

Janjušević je dodao da oprečne poruke iz DF-a ukazuju da u tom savezu nema saglasnosti oko daljeg postupanja. “DF očigledno ne može da nađe saglasnost oko pristupa kojim putem treba da ide opozicija. Vidi se da su polarizovane strane koje su za proteste, koje su bile za prelaznu vladu, sada vladu u sjenci, sada se priča bojkot ili protesti, ili i bojkot i protesti, tako da se vide polarizovana mišljenja unutar DF”, rekao je on. On smatra da je opozicija previše iscjepkana da bi se ostvarila ideja o prelaznoj vladi.

“Previše je opozicija iscjepkana da bi mogla da uđe u jedan ozbiljniji razgovor. Imamo najave formiranja novih partija, kongrese novih partija, tako da su previše u organizacionom smislu usmjereni, nego da pričaju o nekom objedinjavanju opozicije”, zaključio je Janjušević.

Jelušić: Formiramo vladu u sjenci na nivou GP, nismo pričali ni sa kim

Članica Inicijalnog odbora Građanskog pokreta Božena Jelušić kazala je da ta partija ne nudi, već formira vladu u sjenci i da o njoj ne pregovaraju ni sa jednom drugom partijom.

“Mi formiramo vladu u sjenci i trudimo se da pronađemo najbolje kadrove, unutar samog Pokreta. Apsolutno nismo bili ni u kakvim pregovorima, niti imamo bilo kakve veze sa idejom opozicionih partija koje se tiču vlade u sjenci. Ovo je unutrašnja stvar Pokreta koja traje praktično od ideje njegovog osnivanja”, rekla je Jelušić za “Vijesti”. Ona je dodala da je u ovolikoj Crnoj Gori teško naći kardovska rješenja koja bi se zaista mogla da se bave konceptom održivog razvoja.

“Crna Gora ima ekonomiju koja je u dobroj mjeri neodrživa, u nekim segmentima gotovo kanibalistička, sama sebe jede. Od toga trpe i ostali segmenti društvenog bogatstva, i samog kapitala vezano za veliki egzodus sa sjevera na jug, mogući egzodus mladih van države. Mi se zaista trudimo da pronađemo takva kadrovska rješenja koja mogu nuditi politike usmjerene ka održivom razvoju i to radimo na nivou pokreta”, rekla je Jelušićeva.

Ona je dodala da GP-u nije bio cilj da bude još jedna grupacija na političkoj sceni. “Problem je bio 'kako i mi za tim rješenjima 'kako' najviše i tragamo”, rekla je ona.

Bonus video: