Prethodna vlast u Kolašinu na gorivo trošila i po 67.000 eura mjesečno

“Uzastopno tri mjeseca oko 70 hiljada računi za gorivo. Ovo ne vjerujem da građevinska firma može da potroši za jedan mjesec, 70 hiljada. Takvih, tih nelogičnih troškova ima puno”, rekla je Vuksanović
69 pregleda 0 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.02.2015. 19:01h

Predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović nastavila je sa optužbama na račun prethodne vlasti DPS-a i Grupe građana koji su, kako tvrdi, nezakonitim poslovanjem doveli Kolašin do duga od 10 miliona eura.

Vuksanović je gostujući u emisiji TV Vijesti “Petkom u 8” pokazala račune po kojima je lokalna uprava 2008. za samo tri mjeseca potrošila preko 200.000 eura na gorivo. Da Kolašin nije usamljen kada je u pitanju sumnjivo poslovanje lokalnih vlasti, ukazuju i iz podgoričke opozicije. Iz Tužilaštva poručuju da će sve sumnje biti ispitane.

“Kad govorim šta je sve rađeno, imam osjećaj da niko ne vjeruje”, rekla je Vuksanović

Zato je u emisiji Petkom u 8, pokazala dokumente koji svjedoče da je bivša uprava samo na gorivo trošila enormne svote novca. Računi za gorivo za jul, avgust i septembar 2008. su skoro isti i iznose po 67.000 eura.

“Uzastopno tri mjeseca oko 70 hiljada računi za gorivo. Ovo ne vjerujem da građevinska firma može da potroši za jedan mjesec, 70 hiljada. Takvih, tih nelogičnih troškova ima puno”, rekla je Vuksanović.

Pa je danas dug Opštine dostigao 10 miliona eura, a račun je skoro 5 godina u blokadi. Vuksanović bivšu vlast optužuje za sklapanje poslova bez tendera, sumnjivu prodaju zemljišta, trošenje silnog novca na reprezentacije. Kaže da je Kolašin sada paralisan, a njoj vezane ruke.

“Kao nalogodavac nijesam mogla da potpišem da se do sad potroši nijedan jedini cent jer ga mi nemamo”, kaže Vuksanović.

Da su ovo pitanja za hitnu reakciju, saglasni su u Tužilaštvu.

“Ja sam ubijeđen da će nadležno tužilaštvo, bilo specijalno ili osnovno ispitati sve navode gospođe Vuksanović i utvrditi da li postoji nečija krivična odgovornost”, rekao je zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici Enis Baković.

To će, poručuju, učiniti i sa svim ostalim slučajevima sumnji u nezakonito poslovanje crnogorskih opština

“To su višemiolionske sume, gotovo svaki krupniji poduhvat u Glavnom gradu je sumnjiv”, rekao je odbornik DF-a u SO Podgorica Goran Radonjić.

Pravnik Boris Marić je kazao da je zakazao kompletan sistem.

Boris Marić

“Čak i Ministarstvo finasnija koje je je imalo obavezu i danas ima da daje odobrenje na predlog budžeta”

Baković je rekao da su tokom prošle - godine lokalnih izbora, u osnovnim tužilastvima formirani predmeti protiv 53 osobe, zbog sumnji u nezakonite radnje. Protiv 13 osoba krivične prijave su odbijene, 14 osoba je u sudskom postupku, a 26 u izviđaju.

Ipak, Vuksanovic, kaže da u njenom SDP-u još od 2009. ekaju reakciju specijalnog tužilaštva na krivičnu prijavu za sumnje u nezakonito poslovanje bivše kolašinske vlasti. Tvrdi i da zbog svega što radi, trpi opstrukciju kolašinskog DPS-a.

“Opstrukciju rade organizujući zaposlene da spriječe ovo što radim, ne bi li oni opet došli da sakriju to što su radili”, kaže Vuksanović.

Iz Tužilaštva su najavili i da će provjeriti tvrdnje bivše odbornice SNP-a u podgoričkom parlamentu Zdenke Popović da je novi gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović zloupotrijebio ovlašćenja i već nezakonito zapošljavao ljude u gradskoj upravi.

Bonus video: