Đeljošaj: Pohod SPC gdje Albanci žive vjekovima

Ako institucije ne riješe problem, Đeljošaj kaže da će morati "preduzeti mjere zaštite u skladu sa demokratskim i civilizovanim standardima“
132 pregleda 29 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2018. 12:07h

Predsjednik Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj pozvao je nadležne institucije da odgovore da li mogu "riješiti problem crkve na Rumiji" i "zaustaviti pohod Srpske pravoslavne crkve djelovima gdje žive Albanci vjekovima".

"Svjedoci smo zadnjih dana, da se nastavljaju ilegalni radovi na ”crkvi”, koja je na Rumiji postavljena na veoma misteriozan način, 2005. godine, uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, bez odobrenja institucija Crne Gore i protiv volje lokalnog stanovnistva. Sada se preko noći, metal pokriva betonom, to jest zida se kamena “crkva“, za koju je Vlada Crne Gore donijela Odluku da se ista ukloni", navodi Đeljošaj.

On podsjeća da je i Crnogorska pravoslavna crkva zatražila od Ministarstva održivog razvoja i turizma da izvrši rješenje iz 2005. godine, kojim je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj naređeno da ukloni objekat sa Rumije.

Nesvatljivo je, smatra on, da više od deceniju državni organi Crne Gore ne mogu sprovesti svoje odluke.

"Zato smo prinuđeni kao nacionalna partija da podsjećamo državne organe i tražimo hitnu intervenciju u implementaciji zakona i uklanjanje takozvane crkve sa Rumije", rekao je Đeljošaj.

On je u ime partije pozvao institucije da se javno izjasne mogu li "riješiti problem i zaustave pohod SPC po djelovima gdje zive Albanci vjekovima".

"U suprotnom moraćemo preduzeti mjere zaštite u skladu sa demokratskim i civilizivanim standardima", poručio je Đeljošaj..

U Albanskoj alternativi smatraju, kako kaže predsjednik te partije, da postavljena crkva na Rumiji, koja je simbol multikulturalne Crne Gore, nema za cilj unapređenje dobrih međuljudskih i međuvjerskih odnosa u državi, za koju smatraju da je primjer u regionu, već naprotiv, "rušenje svega naprednog što je stečeno dobrog u Crnoj Gori".

"Nije moralno graditi katoličku crkvu u Pljevljima, kao što nije moralno izgraditi džamiju na Žabljaku, mi smo ponosni da vjerski poglavari Albanaca ne čine ovakve nemoralne radnje da provociraju građane i pokušaju da naprave razdor u Crnoj Gori", zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: