Kovačević: Poša se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

Predsjednik Upravnog odbora Pokreta za neutralnost, Filip Kovačević, kazao je da je Poša počeo da se ponaša u stilu imperijalnog gospodara, od kada je Mađarska postala NATO kontakt ambasada za Crnu Goru u januaru ove godine
6 komentar(a)
Kristijan Poša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kristijan Poša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.02.2015. 10:46h

Mađarski ambasador Kristijan Poša miješa se u unutrašnje stvari Crne Gore, iznoseći neutemeljene i neprecizne informacija o prednostima članstva u NATO, ocijenjeno je iz Pokreta za neutralnost. Predsjednik Upravnog odbora Pokreta za neutralnost, Filip Kovačević, kazao je da je Poša počeo da se ponaša u stilu imperijalnog gospodara, od kada je Mađarska postala NATO kontakt ambasada za Crnu Goru u januaru ove godine.

„Na neprimjeren i neprofesionalan način, Poša se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, iznoseći čitav niz neutemeljenih i nepreciznih informacija o prednostima članstva Crne Gore u NATO“, kaže se u saopštenju Kovačevića. Prema njegovim riječima, dok bi se u svakoj ozbiljnoj državi njeni zvaničnici stidjeli da im inostrane diplomate govore što moraju da rade, u vladi premijera Mila Đukanovića se izgleda raduju NATO tutorstvu.

„ Jer misle da će im, ako budu poslušni, biti oprošteni enormna korupcija i organizovani kriminal u sopstvenim redovima“, kazao je Kovačević. On je naveo da je jasno da je Đukanovićeva vlada radi privatnih interesa spremna da kontinuirano ponižava sve ponosne i slobodne građane Crne Gore koji ne žele da njihova država bude "puzla" ratne NATO mašinerije, „ kako Crnu Goru vidi njegov decenijski partner, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić“.

„Moramo da priznamo da nas čudi ovoliko istrajavanje Poše na propagiranju NATO-a, ako imamo u vidu aktuelna politička zbivanja u samoj Mađarskoj. Naime, u decembru 2014. godine, veliki zagovornik ulaska Crne Gore u NATO i prijatelj Đukanovića, američki senator Džon Mekejn, je nazvao premijera njegove države Viktora Orbana neo-fašističkim diktatorom“, kazao je Kovačević. On je rekao da ih u Pokretu zanima kako se Poša odnosi prema toj izjavi svog glavnog partnera u promovisanju NATO-a i da li je saglasan sa njom. „Nama je teško zamisliti kredibilne partnere koji jedno drugog "čašćavaju" ovakvim epitetima.

Takođe, ruski predsjednik Vladimir Putin je prije desetak dana posjetio glavni grad Mađarske Budimpeštu i, kako su prenijeli svi svjetski mediji, bio "toplo" dočekan od strane mađarskog premijera Orbana da bi zatim bili postignuti i dogovori važni za ekonomski razvoj i prosperitet Mađarske“, podsjetio je Kovačević.

On je upitao da li je Poša pozdravio tu posjetu „ili, pak, kao njegovi američki NATO partneri misli da je Putin Hitler“. „Rado bismo nastavili sa navođenjem sličnih primjera, ali mislimo da je i ovo dovoljno da se vidi da i sama Mađarska ima problema zbog svog članstva u NATO-u, pa se postavlja moralno pitanje kako to da Poša može da opravdava ulazak Crne Gore u savez od koga njegova zemlja evidentno trpi veliku ekonomsku i političku štetu“, zaključio je Kovačević.

Bonus video: