PREDSJEDNIK U ZVANIČNOJ POSJETI

Đukanović doputovao u Abu Dabi

Ministar za vještačku inteligenciju UAE izrazio je spremnost za transfer ne samo znanja, već i novih tehnoloških dostignuća u Crnoj Gori
5689 pregleda 23 komentar(a)
Đukanović u Abu Dabiju, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović u Abu Dabiju, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović doputovao je večeras u Abu Dabi, gdje ga je na aerodromu dočekao ministar za vještačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Omar Al Olama.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, u srdačnom i prijateljskom razgovoru obostrano je istaknut značaj saradnje u toj važnoj oblasti, ne samo za inače odlične bilateralne odnose, već i za budućnost dvije države.

Navodi se da je Al Olama izrazio spremnost za transfer ne samo znanja, već i novih tehnoloških dostignuća u Crnoj Gori.

„Kao primjer naveo je njihov projekat u medicini. Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji i algoritmu koji su napravili, moguće je dijagnosticirati bolest tuberkuloze brže i bolje od bilo kog ljekara“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio Al Olami i predložio da se što prije uspostavi saradnja linijom vlada na tom planu, što će, kako je rekao ministar, imati pozitivne efekte za obje zemlje.

Crnogorski predsjednik će sjutra učestvovati na velikom međunarodnom skupu na kom će biti dodijeljena prestižna Zajedova nagrada za održivost u ovoj godini.

„Za sjutra je predviđen i susret Đukanovića s krunskim princom Mohamedom Bin Zajed Al Nahjanom, pod čijim pokroviteljstvom se održava ova ceremonija“, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas