ODBOR ZA POLITIČKI SISTEM

Prihvaćeni amandmani Liberalne partije o Ustavnom sudu

Iz Akcije za ljudska prava (HRA), koja se zalagala za takva rješenja u zakonu, saopšteno je da je Odbor danas sa Ministarstvom pravde usaglasio dva važna amandmana na Predlog zakona o Ustavnom sudu
2 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2015. 16:13h

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu prihvatio je amandamne Liberalne partije da se Ustavnom sudu propiše rok od 18 mjeseci u kome bi morao da odluči u predmetu, dok je rok za podnošenje ustavne žalbe ponovo vraćen na 60 dana.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA), koja se zalagala za takva rješenja u zakonu, saopšteno je da je Odbor danas sa Ministarstvom pravde usaglasio dva važna amandmana na Predlog zakona o Ustavnom sudu.

Iz te organizacije su ocjenili da napreduju poboljšanja tog akta, i ukazali da su prihvaćeni amandmani poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se Ustavnom sudu propiše rok od 18 mjeseci u kome bi morao da odluči u predmetu, dok je rok za podnošenje ustavne žalbe ponovo vraćen na 60 dana, sa prvobitno predloženih 30 dana.

"Članovi Odbora su se saglasili i da pokrenu inicijativu kod Administrativnog odbora za izmjenu Poslovnika Skupštine da bi se obezbijedilo da Odbor dvotrećinskom većinom utvrđuje predlog kandidata za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta i za sudije Ustavnog suda", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz HRA, o Predlogu zakona o Ustavnom sudu kao i preostalim neusaglašenim amandmanima, poslanici će ponovo raspravljati na plenumu Skupštine.

"To je poslednja šansa da se izmijeni nepravedno rješenje iz Predloga zakona prema kojem izmjenu pojedinačnog akta donijetog na osnovu neustavnog propisa može da traži samo građanin po čijoj inicijativi je postupao Ustavni sud, a ne i svi drugi koji su oštećeni, iako takvo rješenje ne poznaje nijedan zakon o Ustavnom sudu u regionu", upozorili su iz HRA.

Oni su kazali da je isti slučaj i sa propisivanjem ovlašćenja Ustavnog suda da u svakom slučaju odluči o pravičnom zadovoljenju podnosioca ustavne žalbe – što je, kako su naveli, pravo koje imaju građani u Srbiji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini.

"Apelujemo na poslanike da i ove predloge imaju u vidu prije nego što pristupe glasanju o Predlogu zakona o Ustavnom sudu", rekli su iz HRA.