SNP: Predlog budžeta Opštine Andrijevica potrošački

To što radi lokalna vlast sa povjerenim sredstvima više je nego neozbiljno i nehumano prema osiromašenom narodu Andrijevice, ali i budućim generacijama koje će morati da ispravljaju njihove greške"
91 pregleda 0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.02.2015. 13:02h

Predlog budžeta Opštine Andrijevica za ovu godinu je potrošački i ne daje nadu da za tu lokalnu samoupravu dolaze bolji dani, ocijenjeno je iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP).

"To što radi lokalna vlast sa povjerenim sredstvima više je nego neozbiljno i nehumano prema osiromašenom narodu Andrijevice, ali i budućim generacijama koje će morati da ispravljaju njihove greške", navodi se u saopštenju Opštinskog odbora SNP-a.

Ponuđeni plan budžeta, kako se dodaje, programiran isključivo na potrošačkim osnovama, jer većina sredstava odlazi na operativne troškove.

"Riječ je o razornoj, a ne o razvojnoj projekciji. Krajnje je nedopustivo što se u ponuđenom planu budžeta tako malo sredstava predviđa za kapitalne investicije", kazali su predstavnici Opštinskog odbora SNP-a Andrijevice.

Oni su podsjetili da je Sekretarijat lokalne uprave Andrijevice nedavno uputio poziv građanima, privrednicima i preduzetnicima, predstavnicima mjesnih zajednica, sindikata, nevladinih organizacija i političkih partija da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu odluke o budžetu andrijevičke Opštine za ovu godinu.

Iz Opštinskog odbora SNP-a su naveli da je u ponuđenom dokumentu navedeno da 475.000 eura ide na kapitalne investicije, uključujući i prenesena sredstva iz prethodne godine, koja iznose 350.000 eura.

"To znači da je u stvari svega 125 hiljada EUR namijenjeno za kapitalne projekte, što je zaprepašćujuće, jer se tim novcem ne može odgovoriti ni osnovnim infrastrukturnim potrebama lokalnog stanovništva", saopštili su predstavnici Opštinskog odbora SNP-a.

Oni su dodali da prenesena sredstva iz prošle godine svjedoče da lokalna vlast ništa ne radi i da nema kapacitet da planirane projekte realizaciju u previđenom roku.

"Da stvar bude još diskutabilija, prenesena sredstva, koja su u prošloj godini izdvojena iz opštinske kase, planirana su za rekonstrukciju gradskog vodovoda i izgradnju mini hidrocentrale, iako je za vrijeme prethodne lokalne vlasti urađena projektna dokumentacija i pronađen strani investitor koji je izrazio spremnost da dobrim dijelom finansira realizaciju pomenutih projekata", rekli su predstavnici Opštinskog odbora SNP-a.

Oni smatraju da je previše novca usmjereno za troškove reprezentacije, goriva i usluga, odnosno da su ta izdvajanja udvostručena u odnosu na raniji period. Malo se, kako su dodali, vodi računa o stvarnim potrebama mjesnih zajednica i zaustavljanju sve izraženije migracije stanovništva.

Iz Opštinskog odbora su upozorili da u ponuđenoj odluci o budžetu nema razvojnih projekata koji bi direktno uticali da se pomogne seoskom području i da se zaustavi zabrinjavajući odliv lokalnog stanovništva.

"Sve to ukazuje da će se, ako se nastavi ovakvom dinamikom, i ovo malo naroda odseliti u srećnije krajeve", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: