Predugo bez nekoliko ministara, neophodni zakoni o Vladi i Skupštini

"Ovim zakonima detaljno bi se razradili odnosi između primarnih grana vlasti, ali i ušlo u normativnu razradu nadležnosti i mogućih situacija koje po svom karakteru prijete da na neki način ugroze rad izvršne vlasti“
1 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2015. 11:31h

Situacija u kojoj Vlada predugo funkcioniše bez nekoliko ministara još jedan je dokaz o neophodnosti donošenja zakona o Vladi i Skupštini, kojima bi odnosi između primarnih grana vlasti bili detaljno razrađeni, ocijenio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje.

"Činjenica da Vlada predugo funkcioniše bez nekoliko ministara, da su među ministarstvima u vd stanju resori obrazovanja i zdravstva mora da nas zabrine. Zdravstvo i obrazovanje su primarni stubovi svakog društva, oblasti kroz koje najbolje možemo vidjeti u kakvom je stanju jedna zajednica i kakva joj je perspektiva", rekao je Marić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, kontinuiran i odgovoran razvoj obrazovnog i zdravstvenog sistema od presudne je važnosti za države koje pokušavaju da uhvate priključak sa razvijenim demokratijama.

"Ove oblasti bi trebalo prve da budu u cjelosti depolitizovane i profesionalizovane, ali činjenica da u ovom trenutku nemamo prve ljude ovih resora, da izlaženje iz vd stanja zavisi od političkog dogovora, a ne od ponuđene vizije razvoja, govori o naglašenoj neodgovornosti političkih elita, sklonih manipulacijama i političkoj trgovini“, kazao je Marić.

Kako je rekao, na žalost građana Crne Gore, Vlada, odnosno premijer, normativno nije obavezan da u određenom roku mora popuniti upražnjena ministarska mjesta.

"Postoje nekolika pretpostavljena scenarija. Dva primarna su izglasavanje nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore, gdje bi pokretanje postupka provjere povjerenja bilo prirodno u odnosu na činjenicu da već dugo nemamo ministre za tri važne i najvažnije oblasti, a drugi je podnošenje ostavke samog premijera“, kazao je Marić.

On smatra da je ova situacija samo još jedan u nizu dokaza o neophodnosti donošenja Zakona o Vladi i Zakona o Skupštini.

"Ovim zakonima detaljno bi se razradili odnosi između primarnih grana vlasti, ali i ušlo u normativnu razradu nadležnosti i mogućih situacija koje po svom karakteru prijete da na neki način ugroze rad izvršne vlasti“, dodao je Marić.

Kako je rekao, poseban problem predstavlja što se politička moć i interes demonstrira na resorima koji bi po svojoj prirodi trebalo da budu u cjelosti depolitizovani.

"Stvarni razvoj obrazovanja, zdravstva, kulture, gdje je znanja, pripada mogućnostima struke i vizije, profesionalcima i pregaocima, a ne političkim vojnicima. U Crnoj Gori je postalo normalno da se zamijenjene teze predstave kao poželjno pravilo ponašanja“, naveo je Marić.

Kako je rekao, ne mora mjesto ministra po pravilu biti politička funkcija.

"Napredni politički izrazi resore poput zdravstva i obrazovanja prepuštaju istaknutim profesionalcima, najčešće partijski neopredjeljenim. Shvataju da je to primarni interes društva, da funkcionalan i napredan sistem obrazovanja i zdravstva, relativno brzo takvim čini i cijelo društvo“, zaključio je Marić.

Bonus video: