Valander: Vladavina prava na vrhu liste prioriteta Crne Gore

"Zajednički je konstatovan napredak, ali i ukazano na polja na kojima je potrebno uložiti dodatan napor. Krivokapić i Valander su podvukli da se oblast vladavine prava i javne podrške nalaze na vrhu liste prioriteta koji očekuju Crnu Goru", navodi se u saopštenju
65 pregleda 3 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 04.02.2015. 12:37h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić razgovarao je sa specijalnim savjetnikom američkog predsjednika Baraka Obame za Evroaziju i Rusiju Seleste Valanderom.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmjenili ocjene u pogledu intenziviranog i fokusiranog dijaloga kojim Crna Gora ispunjava uslove za dobijanje poziva za punopravno članstvo u NATO do kraja 2015. godine.

"Zajednički je konstatovan napredak, ali i ukazano na polja na kojima je potrebno uložiti dodatan napor. Krivokapić i Valander su podvukli da se oblast vladavine prava i javne podrške nalaze na vrhu liste prioriteta koji očekuju Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Krivokapić i Valander su razmotrili i pitanje ukrajinske krize, ali i aktivnosti koje Parlamentarna skupština OEBS-a sprovodi kroz "Vienna proces" u cilju deeskalacije krize.

"Krivokapićje razgovarao i sa domaćinom Molitvenog doručka senatorom Rodžerom Vikerom, koji je i predsjednik prvog Komiteta u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Senator Viker je iskazao namjeru da nastavi sa podrškom evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, smatrajući Crnu Goru važnim činiocem stabilizacije i saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Sagovornici su kao članovi najužeg rukovodstva Parlamentarne skupštine OEBS-a razmotrili pitanja koja će biti predmet Zimskog zasijedanja PS OEBS-a polovinom mjeseca u Beču. Senator Viker je dao punu podršku naporima koje Krivokapićulaže u okviru Vienna procesa, afirmišući parlamentarnu diplomatiju kao činioca u pronalaženju rješenja ukrajinske krize", stoji su saopštenju.

Tokom posjete SAD-u Krivokapić se susreo i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajanom Hojt Jiem.

"Sagovornici su zajednički ocijenili da postoji napredak od posljednjeg NATO Samita u Velsu, ali da se posebno u oblasti vladavine prava moraju ostvariti dodatni mjerljivi i kontinuirani rezultati, sa naglaskom na konačnim presudama i pitanju borbe protiv korupcije na svim nivoima. Očekuje se da građani Crne Gore dobiju potpunije i intenzivnije informacije o prednostima u bezbjednosnoj, ali i ekonomskoj sigurnosti koju će građani osjetiti članstvom u NATO Savezu. Poboljšanja u oblasti reforme bezbjednosnog sektora i Vojske Crne Gore moraju se održati uz nastavak napora koji će Crnu Goru učini trajno pouzdanim partnerom u NATO Alijansi", istakli su iz Krivokapićevog kabineta.

Sastanak sa Jiem

Krivokapić se sastao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajanom Hojt Jiem.

"Sagovornici zajednički ocijenili da postoji napredak od posljednjeg NATO Samita u Velsu, ali da se posebno u oblasti vladavine prava moraju ostvariti dodatni mjerljivi i kontinuirani rezultati, sa naglaskom na konačnim presudama i pitanju borbe protiv korupcije na svim nivoima", saopšteno je iz parlamenta. Krivokapić je razgovarao sa domaćinom Molitvenog doručka senatorom Rodžerom Vikerom /Roger Wicker/, koji je i predsjednik prvog Komiteta u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. "Viker je iskazao namjeru da nastavi sa podrškom evroatlantskim aspiracijama Crne Gore smatrajući Crnu Goru važnim činiocem stabilizacije i saradnje u regionu zapadnog Balkana", piše u soapštenju.

Dodaje se da su sagovornici kao članovi najužeg rukovodstva Parlamentarne skupštine OEBS-a razmotrili pitanja koja će biti predmet Zimskog zasjedanja PS OEBS-a polovinom mjeseca u Beču. "Viker je dao punu podršku naporima koje Krivokapić ulaže u okviru Vienna procesa, afirmišući parlamentarnu diplomatiju kao činioca u pronalaženju rješenja ukrajinske krize", saopšteno je iz Skupštine. Kako se navodi, poboljšanja u oblasti reforme bezbjednosnog sektora i Vojske Crne Gore moraju se održati uz nastavak napora koji će Crnu Goru učini trajno pouzdanim partnerom u NATO Alijansi.

Predsjednik parlamenta imaće sjutra sastanak sa predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmenom Majkl Tarnerom, a okupiće i članove crnogorskog Kokusa koji čine 47 predstavnika Američkog Kongresa, a koji podržavaju Crnu Goru u ovom domu.

"Takođe, predsjednik Krivokapić će imati i predavanje na prestižnom German Maršal Fondu koje će biti posvećeno transatlantskoj saradnji", piše u saopštenju.

Bonus video: