Janjušević: Priča o aneksu sporazuma između DPS i SDP je klasično spinovanje javnosti

Janjušević je ocijenio da je crnogorsko društvo toliko podijeljeno da je nemoguće za istim stolom ili u istoj vladi da sjede sve partije sa ovako visoko postavljenim ciljevima
3 komentar(a)
Dragiša Janjušević (Novina)
Dragiša Janjušević (Novina)
Ažurirano: 01.02.2015. 13:15h

Crnogorsko društvo toliko je podijeljeno da je nemoguće da u istoj vladi budu predstavnici svih partija sa visoko postavljenim ciljevima, ocijenio je direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević, navodeći da za to ne postoji ni najmanje neophodno povjerenje.

Lideri opozicije pozvali su predstavnike manjinskih partija i koalicije na vlasti na razgovore povodom ideje o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Iz Demokratske partije socijalista (DPS) saopšteno je da neće prihvatiti poziv, dok su predstavnici drugih partija uglavnom kazali da ne razumiju suštinu ideje, i da je ne smatraju ostvarljivom.

Janjušević smatra da su predsjedički izbori bili pravi trenutak za realizaciju takve opozicione ideje, kao i, kako je naveo, politički vakum u kojem se našla Socijaldemokratska partija (SDP).

“Tada je opozicija trebalo da napravi jedinstven i odlučan potez koji bi išao ka prelaznoj vladi i raspisivanju prvih fer i slobodnih izbora.To bi bio jedini pravi i smisleni cilj prelazne vlade”, rekao je on agenciji MINA.

Prema riječima Janjuševića, svi ostali zahtjevi su pomalo nerealni, od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ekonomskih reformi, vladavine prava i ostalog. “Jer je za to neophodan pun mandat i jasna strategija i politička volja, kao i personalna rješenja koja će sprovesti tu volju”.

Janjušević je ocijenio da je crnogorsko društvo toliko podijeljeno da je nemoguće za istim stolom ili u istoj vladi da sjede sve partije sa ovako visoko postavljenim ciljevima.

„Ne postoji ni najmanja količina povjerenja koja je neophodna za tako nešto”, smatra on.

Priča o aneksu je klasično spinovanje

Janjušević je naveo da je priča o aneksu sporazuma između DPS-a i SDP-a klasično spinovanje javnosti, „jer je SDP trebao da povrati svoj rejting u javnosti poslije lokalnih izbora u Podgorici i političke rašomonijade koju smo imali priliku da gledamo čitavo prošlo ljeto”.

On smatra da je aneks bio u funkciji slanja poruke da DPS nije progutao i obesmislio SDP, u političkom smislu, kada je napravljena vlast u Podgorici.

Upitan da li bi nepotpisivanje tog dokumenta bila jaka potvrda da su razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji nepremostiva, Janjušević je kazao da osim toga, i mnoštvo prethodnih situacija govori da koalicija u velioj meri počiva na nepovjerenju, podozrivosti, skepticizmu.

“Ono što je apsurd, jeste da su visoki funkcioneri Vlade iz SDP-a govorili još od početka pregovora oko aneksa sporazuma da iako se nepotpiše koalicija će funkcionisati, što će reći da je on imao za funkciju da se SDP uspravi u javnosti i da pokaže da su oni bitan faktor u koaliciji na vlasti”, pojasnio je Janjušević.

On smatra da će, ukoliko i dođe do prijevremenih izbora, to biti na inicijativu DPS -a, nikako SDP-a.

“Oni su više puta pokazali da nemaju tu odlučnost, spremnost i principijelnost koju deklarativno ispoljavaju”, rekao je Janjušević.

U Frontu postojale razlike kako doći do prelazne Vlade

Komentraišući to što je u Demokratskom frontu došlo do zaokreta u dijelu priče koji se odnosi na proteste, on je kazao da je sigurno bilo različitih mišljenja, predloga, metodologija u pristupu kako doći do prelazne ili Vlade nacionalnog jedinstva.

“Pretpostavljama da je jedna opcija vjerovala da treba protestima doći do tog rješenja, a druga da treba pokušati dijalogom. Ako to ne uspije onda protesti. Vjerovatno je pobijedila druga koncepcija”, kazao je on.

Bonus video: