Pozitivne reforme u bezbjednosno obavještajnom sektoru

“Savjet je ocijenio pozitivnim normativne reforme bezbjednosno obavještajnog sektora i njihovu implementaciju u funkciji evroatlantskih integracija i ukazao na nužnost dalje posvećenosti tog sektora ovom strateškom prioritetu Crne Gore”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta
0 komentar(a)
Savjet za odbranu i bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Savjet za odbranu i bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2015. 18:31h

Savjet za odbranu i bezbjednost ocijenio je pozitivnim normativne reforme bezbjednosno obavještajnog sektora i njihovu implementaciju u funkciji evroatlantskih integracija.

Današnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, prisustvovali su predsjednici Skupštine i Vlade, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, koji su članovi Savjeta.

Savjet je razmatrio stanje u bezbjednosno obavještajnom sektoru u svijetlu evroatlantskih prioriteta.

“Savjet je ocijenio pozitivnim normativne reforme bezbjednosno obavještajnog sektora i njihovu implementaciju u funkciji evroatlantskih integracija i ukazao na nužnost dalje posvećenosti tog sektora ovom strateškom prioritetu Crne Gore”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Razmotren je i prihvaćen izvještaj sa prve i druge sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 23. septembra i 12. novembra prošle godine.

“Savjet je razmotrio i prihvatio Izvještaj o učešču pripadnika Vojske Crne Gore u vježbama u inostranstvu u 2014. godini i podržao aktivan nastavak učešća Vojske Crne Gore na vojnim vježbama radi implementacije Partmerskih ciljeva i unapređenja interoperabilnosti Vojske Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika kazali su da je Savjet razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti, ali nije precizirano da li je razgovarano o ostavci direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Bora Vučinića i šta je tim povodom zaključeno.

Današnju sjednicu, koja je bila zakazana za 25. decembar i odgođena zbog službenih obaveza premijera, zakazao je Vujanović, na zahtjev Krivokapića.

Krivokapić je tražio sazivanje sjednice Savjeta nakon što je Vučinić, poslije razgovora sa Đukanovićem, saopštio da se povlači sa te funkcije.

Vujanović je prvo odbio taj zahtjev, navodeći da nema ničeg što bi u ovom trenutku opravdalo sazivanje Savjeta i da bi uskoro trebalo da se održi sjednica na kojoj bi Vijeće za nacionanu bezbjednost izvijestilo Savjet o pitanjima iz svog djelokruga.

Takav stav Vujanovića podržao je i Đukanović, koji je kazao da je Vučinićeva ostavka u nadležnosti Vlade, a ne Savjeta.

Krivokapić se kasnije pozvao na Poslovnik o radu Savjeta, koji obavezuje predsjednika da sazove sjednicu na zahtjev bilo kojeg člana tog tijela, poslije čega je Vujanović zakazao sjednicu.

Bonus video: