Lukšić ćuti o predlogu Hrvata

“Hrvatska je Crnoj Gori uputila neslužbeni predlog sporazuma o razgraničenju, ali do sada još nismo dobili odgovor”
93 pregleda 27 komentar(a)
Igor Lukšić, Vesna Pusić, Foto: Duško Miljanić
Igor Lukšić, Vesna Pusić, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 27.01.2015. 06:32h

Sporazum Hrvatske i Crne Gore oko statusa Prevlake još nije postignut, iako je direktor Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Vladimir Radulović izjavio da su dvije države usaglasile dokumenta i da su pregovori u završnoj fazi, prije nego što budu upućena Međunarodnom sudu pravde.

Radulović je rekao i da dogovor moraju prvo da potvrde parlamenti.

Na pitanje "Vijesti" šta je tačno dogovoreno sa Hrvatskom i kada se može očekivati da dokument bude upućen Skupštini Crne Gore na verifikaciju, iz MVPEI su objasnili da je usaglašeno da se "zajednički formuliše takozvani posebni Sporazum za podnošenje spora oko granice na kopnu i moru".

"Dvije strane su u stalnoj i intenzivnoj komunikaciji ovim povodom uz očekivanje da uskoro budu dogovoreni svi preostali detalji”, navodi se u odgovoru MVPEI.

Međutim, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova tvrde drugačije:

"Hrvatska je Crnoj Gori uputila neslužbeni, ekspertski predlog posebnog sporazuma kojim bi se dvije države zajednički obratile Međunarodnom sudu i zatražile da utvrdi granicu na kopnu i na moru između dviju država, međutim, do sada još nismo dobili odgovor," izjavila je portparolka hrvatskog ministarstva Danijela Barišić.

Ona je izrazila očekivanje da će razgovori biti nastavljeni.

“Uređenje hrvatsko-crnogorske granice moglo bi biti riješeno na Međunarodnom sudu jer su međunarodne institucije najefikasniji i najsigurniji način rješavanja takvih pitanja, u skladu s međunarodnim pravom," izjavila je Barišić “Vijestima”.

Lider DF i bivši diplomata Miodrag Lekić izrazio je nedavno bojazan da bi Hrvatska zbog pitanja Prevlake mogla da, u određenom trenutku, blokira pregovore Crne Gore sa EU. Hrvatski mediji podsjetili su da su "evropski parlamentarci u Strazburu pohvalili napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima za prijem u EU, ali da su i sugerisali da ona mora što prije riješiti pitanje svojih granica, posebno sa Hrvatskom”. Lukšić je prije dvije godine u Skupštini izrazio nadu da će "zvanični Zagreb i Podgorica taj problem riješiti bilateralno, a ne međunarodnom arbitražom".

Privremeni sporazum od 2002.

Od 2002. na Prevlaci je na snazi Privremeni sporazum, koji su potpisali tadašnji ministri inostranih poslova Hrvatske Tonino Picula i SRJ Goran Svilanović. Nakon toga premijeri Ivo Sanader i Milo Đukanović dogovorili su da komisije rade na pronalaženju rješenja. Ukoliko do njega ne dođe, najavili su arbitražu.

Hrvatska zagovara predlog prema kojem bi kontrolisala veći dio vode na ulazu u Bokokotorski zaliv, dok granica na kopnu u suštini nije sporna.

Bonus video: