Stijepović bi morao da štedi osam godina da bi imao 100.000 dolara

Sa platom gradonačelnika Podgorice koju je prijavljivao Agenciji, Slavoljub Stijepović bi morao da izdvaja 1.000 eura mjesečno u posljednjih osam godina, kako bi došao do cifre od spornih 97.500 eura
6222 pregleda 28 komentar(a)
Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Stijepović, Foto: Zoran Đurić

Da bi posjedovao 100.000 dolara, odnosno 97.500 eura, generalni sekretar predsjednika države i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović (DPS) morao je svakog mjeseca u proteklih osam godina da uštedi po 1.000 eura.

Stijepović, kojeg je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević optužio da mu je dao 200.000 dolara za potrebe izborne kampanje Demokratske partije socijalista (DPS), Agenciji za sprečavanje korupcije u prethodne tri godine nije prijavio nikakvu ušteđevinu, niti je dozvolio da taj organ ima uvid u njegove bankovne račune.

Ni DPS u izvještajima o finansiranju izbornih kampanja od 2016. godine, objavljenim na na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i Državne izborne komisije (DIK), na listi donatora nema imena firmi ili lično Duška Kneževića.

Knežević je ranije rekao da je donirao novac za izbornu kampanju DPS-a u dogovoru sa stranačkim liderom Milom Đukanovićem.

Knežević i Stijepović

Knežević je, prije nego je izjavio da je Stijepoviću dao 200.000 dolara za kampanju DPS-a, objavio snimak na kojem se vidi kako bivšem podgoričkom gradonačelniku daje kovertu u kojoj je navodno 97.500 eura, koje su razmijenjene iz dolara.

Na pitanje da li je možda Stijepović prijavio ASK taj iznos kao ličnu ušteđevinu i da li je dao dozvolu za pristup njegovim bankarskim računima, iz Agencije nije odgovoreno “Vijestima”.

Da bi Stijepović eventualno došao do cifre od 97.500 eura, sa platom gradonačelnika Podgorice, koja se kretala od 1.330 do 1.930 eura, ne računajući platu supruge, Stijepović je morao svakog mjeseca da uštedi 1.000 eura.

U njegovom imovinskom kartonu, objavljenom na sajtu ASK, on je prijavio stan od 121 metar kvadratni, zemljište od 648 kvadrata. I stan i prijavljeno zemljište se, prema imovinskom kartonu, vode na Stijepovićevu suprugu, kao i automobil “audi” koji su Stijepovići prijavili.

Bivši gradonačelnik je nakon što je objavljen snimak na kom se vidi da mu predsjednik Atlas grupe Duško Knežević predaje koverat u kome se, prema tvrdnjama vlasnika “Atlasa” nalazi novac za DPS, kazao da se radi “o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata”.

“Povodom smišljene podvale plasirane preko jednog portala želim da obavijestim javnost da je tačno da sam na poziv Duška Kneževića bio u njegovoj kući, što nije bilo ništa neobično. Neprijatno sam iznenađen kad sam vidio da me školski drug tajno snimao, što će, vjerujem, biti sastavni dio postupka koji Tužilaštvo vodi protiv njega. Iz sadržaja razgovora jasno je da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata, i da je Knežević uredno uzeo svoju proviziju. Navodni transkript je naravno dopisan u skladu sa situacijom u koju je sebe doveo”, kazao je Stijepović.

Ilustracija

Početkom oktobra 2017. godine, Kneževićev vozač Vlatko Baja Rašović rekao je policiji da blizu 100.000 dolara, koje je sa još petoricom zaposlenih u Atlas grupi konvertovao u eure prošlog oktobra, pripadaju Stijepoviću. On je to kazao inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su ga saslušavali u svojstvu građanina.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva prethodno su negirali da je bilo ko od osumnjičenih pominjao Stijepovića kod njih na saslušanju, a Knežević je tada rekao da je novac njegov i da ima dokaze o porijeklu. Međutim, izvori “Vijesti” tvrdili su da je Rašović inspektorima rekao da je 12. oktobra 2016. godine, po nalogu Kneževića i još jedne osobe iz Atlas banke, otišao kod Stijepovića u zgradu Glavnog grada po novac.

Prema zakonu, taj njegov iskaz policiji ne može se koristiti kao dokaz u postupku koji je zbog pranja novca

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv Rašovića i njegovih kolega. Izvori “Vijesti” tvrde da on pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević nije ponovio sve što je rekao u policiji. Stijepovića, navodno, nije pomenuo ni na saslušanju pred sudijom za istragu podgoričkog Višeg suda.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva najavili su da će istražiti ovu aferu.

Specijalno tužilaštvo ranije je pokrenulo istragu vezanu za poslovanje Atlas banke i Invest banke Montenegro, koje su u vlasništvu Atlas grupe. Kneževića terete za pronevjeru 1,9 miliona eura, a nezvanično - označavaju ga šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura.

Predsjednik Atlas grupe trenutno se nalazi u Londonu.

Kako se ranije izjašnjavao o novcu

Slavoljub Stijepović je u oktobru 2017. godine tvrdio da su neistiniti navodi Demokratskog fronta da je uoči parlamentarnih izbora prošle godine u Atlas banci zamijenio 100 hiljada dolara koje su kasnije, kako su tada tvrdili, iskorištene za kampanju Demokratske partije socijalista.

“To je jedna apsolutna i očigledna neistina. Nadležni državni organ je jasno saopštio svoj nedvosmislen stav. Ja bih povodom tog vašeg pitanja pitao sve nas kako da se svi mi zaštitimo od tih kleveta i nesitina i neprovjerenih bez ikakavih dokaza, čak ni elementarno provjerenih da bi se nekome nanijela šteta”, kazao je tada Stijepović.

Bonus video: