SNP: Na koji način je Vlada prihvatila amandman o penzijama?

Kaluđerović i Gošović kazali su da su svemu prethodile povrede procedure donošenja Zakona propisane Poslovnikom Skupštine
8 komentar(a)
snp4_1, Foto: S.PRELEVIĆ
snp4_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 18.01.2015. 18:44h

Negativne posljedice zakonskih normi kojima se propisuje privilegovani status predsjednika države, Skupštine i Vlade za sticanje prava na penziju, neophodno je sagledati po pitanju njihove usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom, ali i načinom donošenja, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

U saopštenju poslanika te stranke Nevena Gošovića i Velizara Kaluđerovića, navodi se da su u Zakonu kojim su propisane mjere za sprečavanje korupcije, dospjele norme kojima se propisuju posebni uslovi za sticanje prava na penziju za predsjednike države, Skupštine i Vlade.

„Čak i da je u pitanju antikoruptivna mjera, a što svakako ne bi trebalo da bude, nije joj bilo mjesto u prelaznim i završnim odredbama tog Zakona. Ali, ono što je, takođe, posebno problematično jeste način na koji su se odredbe o privilegovanim penzijama za nosioce tri najviše državne funkcije našle u konačnoj verziji Zakona“, kaže se u saopštenju.

Kaluđerović i Gošović kazali su da su svemu prethodile povrede procedure donošenja Zakona propisane Poslovnikom Skupštine.

Prema njihovim riječima, Predlog Zakona o sprječavanju korupcije koji je Vlada dostavila u skupštinsku proceduru 7. novembra, ni u kom vidu nije sadržao norme kojima se propisuju uslovi za ostvarivanje prava na penziju nosioca najviših državnih funkcija.

„Riječ je o Zakonu koji je zbog značaja pitanja koja se njime uređuju, pobudio veliku pažnju poslanika i javnosti. Načelni pretres o predlogu je završen 5. decembra. Na predlog Zakona podnesena su, čak, 93 amandmana, a rasprava o njima na nadležnim odborima završena je 8. decembra", podsjetili su poslanici.

Oni su kazali da je pretres u pojedinostima o predlogu Zakona održan 9.decembra kada se i glasalo o Zakonu u cjelini.

Istog dana, odnosno, četvrti dan nakon završetka rasprave u načelu, poslanik DPS-a Željko Aprcović podnio je amandman na predlog Zakona o sprečavanju korupcije. Tim amandmanom predloženo je da se predlog Zakona dopuni sa četiri nova člana (108-111) kojima se propisuju posebni uslovi za ostvarivanje prava na penziju za predsjednika države, Skupštine i Vlade“, rekli su iz SNP-a.

Kako su naveli, amandman Aprcovića nije dostavljen, pa samim tim nije ni razmatran na matičnom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, niti na Zakonodavnom odboru.

„Sa punom odgovornošću tvrdimo da Klubu poslanika SNP-a, kao ni poslanicima SNP-a nije dostavljen predmetni amandman, pa samim tim nijesmo ni bili u mogućnosti da zatražimo objašnjenje o predloženom amandmanu i otvorimo raspravu“, dodali su Kaluđerović i Gošović.

Oni su kazali da se o amandmanu Aprcovića nije glasalo, jer je predsjednik Skupštine konstatovao da je prihvaćen od strane predlagača, čime je postao sastavni dio predloga Zakona.

„Potpuno je jasno da je navedeni amandman pored toga što nije prošao skupštinsku proceduru morao biti odbačen kao neblagovremen, jer je suprotno Poslovniku Skupštine podnesen od strane poslanika na dan odlučivanja o predlogu Zakona“, kaže se u saopštenju.

Kaluđerović i Gošović navode da je nejasno na koji način je Vlada prihvatila amandman, jer o tome ne postoji pisani akt Vlade, a predstavnik predlagača Zakona o prihvatanju amandmana nije se izjasnio ni na sjednici Skupštine, dok amandman na skupštinskim odborima nije ni razmatran.

„Uporedna praksa poznaje rješenja kojima su pojedinim nosiocima najviših državnih funkcija utvrđeni posebni uslovi za ostvarivanje prava na penziju. Ali je krajnje nedopustiv način na koji je to urađeno u parlamentu Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Kaluđerović i Gošović su kazali da je negativne posledice zakonskih normi kojima se propisuje privilegovani status predsjednika države, parlamenta i Vlade u pogledu sticanja prava na penziju, neophodno sagledati po pitanju njihove usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom, ali i u pogledu načina njihovog donošenja.

„Okolnost da je riječ o zakonu koji će se primjenjivati od 1. januara 2016. godine, pruža mogućnost da te norme budu ukolonjene iz pravnog sistema ili, pak, izmijenjene, i prije početka njihove primjene“, kaže se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali da će, ukoliko to u najskorije vrijeme ne urade predstavnici vlasti, takvu inicijativu u Skupštini pokrenuti njihovi poslanici.

Bonus video: