Nacrt zakona o zaradama ugrožava materijalni status sudija

"Ukoliko sporni Nacrt bude usvojen i dobije status Zakona, USCG će preduzeti neophodne mjere kako bi bio osporen po svim osnovama. Najpovoljnije rješenje za regulisanje sudijskih zarada i ukupnog materijalnog statusa sudija, bilo bi donošenje posebnog zakona", ocijenila je Simonović
80 pregleda 0 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2015. 12:41h

Nacrt zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ugrožava materijalni status sudija i zato ne bi trebalo da bude usvojen, ocijenila je predsjednica Udruženja sudija Crne Gore (USCG), Hasnija Simonović.

Ministarstvo finansija 6. marta prošle godine objavilo je Nacrt Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i pokrenulo javnu raspravu.

"Uočivši da ovakvo zakonsko uobličavanje pitanja sudijskih zarada nije adekvatno, da je suprotno Ustavu i međunarodnim standardima iz ove oblasti, našli smo za potrebno da zakonodavcu detaljno pojasnimo koja se to načela i standardi moraju uzeti u obzir pri izradi propisa kojima se reguliše materijalni status sudija", kazala je Simonović.

Udruženje je, kaže ona, pripremilo komentar na Nacrt zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim su ukazali na sporne činjenice, sa obrazloženjem zasnovanim na međunarodnim konvencijama i deklaracijama vezanim za regulisanje materijalnog statusa sudija, uzimajući u obzir i uporednu analizu zakona iz te oblasti.

"Kako naš komentar nije razmatran, u obavezi smo obavijestiti javnost da ukoliko sporni Nacrt bude usvojen i dobije status Zakona, USCG će preduzeti neophodne mjere kako bi bio osporen po svim osnovama. Najpovoljnije rješenje za regulisanje sudijskih zarada i ukupnog materijalnog statusa sudija, bilo bi donošenje posebnog zakona", ocijenila je Simonović.

Ona je kazala da USCG priprema nacrt predloga zakona o zaradama sudija.

"Nacrt je poslat svim sudijama u Crnoj Gori, i nakon prikupljanja eventualnih komentara i sugestija, biće upućen Evropskom udruženju sudija, Međunarodnom udruženju sudija, pravno-ekspertskom timu Savjeta Evrope, Venecijanskoj komisiji, GRECO-u, OSCE/OEBS-u i Delegaciji Evropske unije, radi davanja mišljenja", najavila je Simonović.

Ona vjeruje da će tako dobiti kvalitetno i adekvatno zakonsko rješenje kojim se reguliše materijalni status sudija. "Zaštita osoba koja štite pravdu i pravni poredak obaveza je svake države".

"Očekujemo da će zakonodavac uvažiti stav crnogorskih sudija i imati razumijevanja za naše predloge. Posebno definisan i učvršćen materijalni status sudija predstavlja jedan od ključnih instrumenata u borbi protiv korupcije, doprinosi efikasnosti rada sudova i unapređuje nezavisnost pravosuđa, što je u interesu sudija i države", kazala je Simonović.

Bonus video: