DF bi teško našao novog lidera

"Lekićev odlazak iz DF-a bio bi nenadoknadiv udarac jer taj politički savez značajno počiva na njegovoj harizmi"
18 komentar(a)
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2015. 06:45h

Nakon najave Miodraga Lekića da će preispitati dalje djelovanje u Demokratskom frontu (DF) ukoliko se ne budu poštovali principi zajedničke politike, taj politički savez moraće da započne sa unutrašnjim reformama ili će se suočiti sa urušavanjem. Lekićev ultimatum morao bi da zabrine čelnike Fronta, jer bi u slučaju njegovog odlaska taj politički savez teško našao novog lidera.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da je Lekićev ultimatum očekivan, jer je oponiranje čelnika Nove srpske demokratije i PzP-a ozbiljno dovodilo u pitanje njegov liderski kapacitet.

"Lekićev odlazak iz Fronta bio bi nenadoknadiv udarac za taj politički savez. Ako neko misli da može tako lako naći 'novog Lekića' ili je u zabludi ili radi svjesno za interese vladajuće koalicije", tvrdi Uljarevićeva.

Lekić je uspio da obaveže članove predsjedništva kako će voditi zajedničku politiku, i tako zaustavi višemjesečna oponiranja funkcionera Nove i PzP-a koji su tražili izlazak na ulice i pored njegovog zahtjeva da se protesti organizuju samo uz podršku ostatka opozicije. Lekić je nakon toga poručio da svako kome je neprihvatljiva jedinstvena politika može da napusti Front.

Ističući da je Lekićeva politička harizma značajno pozicionirala DF, Uljarević smatra da je sada jedinstvo saveza na velikom ispitu.

"Ako imate formulu uspjeha, zašto je svjesno urušavate umjesto da radite na njenoj nadogradnji i uspostavljanju jasnih pravila dugoročnog djelovanja. Bilo da se radi o političkom neznanju ili o dominaciji nekih partikularnih interesa, rezultat će biti isti-slabljenje DF-a i opozicije".

Dok u DF-u nijesu željeli da komentarišu Lekićevu izjavu, predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević ističe da je krajnje vrijeme da se Front suoči sa problemima koji ugrožavaju njegovo dalje djelovanje.

"Front je pokret koji ne može da funkcioniše na duže staze, makar ne u konstalaciji kakva je crnogorska, gdje je pokret za jednokratnu upotrebu. DF je učestvovao na parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim izborima i prošao je svoj zenit", kazao je Janjušević radiju Slobodna Evropa.

Snaga Fronta u komunikaciji sa ostatkom opozicije

Uljarevićeva smatra da je zahtjev DF-a za formiranje prelazne vlade Lekićev pokušaj povezivanja sa ostatkom opozicije. Lekić je, smatra ona, svjestan koliki je značaj opozicione saradnje.

"Njegova i snaga Fronta, proizlazi iz mogućnosti komunikacije sa velikim brojem programski udaljenih aktera. Time se odgovara na 'zahtjev' za širim formama udruživanja i djelovanja, jer su netransformisane i personalizovane partijske strukture pritisnute kompleksom izbornih poraza odavno postale nekonkurentne", smatra ona.

Bonus video: